Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ryż z warzywami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryż z warzywami i boczkiem to szybki pomysł na obiad z wykorzystaniem ryżu który pozostał nam z wcześniejszego obiadu.

Ryż z warzywami i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z warzywami i boczkiem

 

  • 150 g ugotowanego na sypko ryżu
  • 150 g boczku surowego
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 150 g małych marchewek (mrożone)
  • 150-200 g brokuła (mrożony)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami i boczkiem
Boczek kroimy w paseczki, cebulę siekamy. Boczek wrzucamy na patelnie, podsmażamy, kiedy się wytopi wrzucamy cebulę i szklimy - całość ściągamy z patelni.

Na natłuszczoną patelnie wrzucamy warzywa - różyczki brokułu i marchewki, solimy i całość przesmażamy 5 minut stale mieszając, dodajemy boczek oraz ugotowany ryż - doprawiamy do smaku, mieszamy.
Ryż z warzywami i boczkiem
Boczek kroimy w paseczki, cebulę siekamy. Boczek wrzucamy na patelnie, podsmażamy, kiedy się wytopi wrzucamy cebulę i szklimy - całość ściągamy z patelni.
Ryż z warzywami i boczkiem
Na natłuszczoną patelnie wrzucamy warzywa - różyczki brokułu i marchewki, solimy i całość przesmażamy 5 minut
Ryż z warzywami i boczkiem
do podsmażonych warzyw dodajemy boczek z cebulą
Ryż z warzywami i boczkiem
następnie dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy