Sposób przygotowania:
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą
Bułkę namoczyć wcześniej w mleku lub wodzie.
Pomidory przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie także cukrem. Moje pomidorki były przepyszne z własnych zapasów więc dodałam tylko trochę pieprzu.
Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, odstawić do wystudzenia.
Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem.
Z masy uformować pulpety. Następnie pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym.
Na wierzchu pomiędzy pulpetami ułożyć małe kulki mozzarelli. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35-40 minut, funkcja termoobieg.
Gotowe pulpety podałam z ryżem.
Pomidory przełożyć do garnka i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie także cukrem. Moje pomidorki były przepyszne z własnych zapasów więc dodałam tylko trochę pieprzu.
Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, odstawić do wystudzenia.
Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem.
Z masy uformować pulpety. Następnie pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym.
Na wierzchu pomiędzy pulpetami ułożyć małe kulki mozzarelli. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35-40 minut, funkcja termoobieg.
Gotowe pulpety podałam z ryżem.