alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ryż z warzywami i klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To danie można podać jako danie obiadowe. Ale równie dobrze, może też być podane na imprezach. Czy to urodzinowych czy przy spotkaniu ze znajomymi.

Ryż z warzywami i klopsikami

Składniki:

Ryż z warzywami i klopsikami

 

  • Klopsiki
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • 0,5 cebuli (średniej wielkości)
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia
  • Ryż z warzywami
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 por (większy)
  • 1 pomidory w puszce
  • 1 kukurydza w puszce
  • 2 łyżki sosu cygańskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami i klopsikami
Klopsiki:cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Mięso, jajko, musztardę, paprykę, cebulę, sól i pieprz wymieszać i wyrobić na jednolitą i zwartą masę. Z mięsnej masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju ze wszystkich stron. Po usmażeniu zdjąć z patelni.

Ryż z warzywami: na patelni po zdjęciu klopsików lekko podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony w półplasterki por i całość podsmażać aż por będzie miękki. Wlać zmiksowane pomidory, dodać sos cygański, ugotowany ryż i odsączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać i mieszając smażyć około 10 min. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerz ryż z warzywami na środku ułożyć klopsiki i posypać natką pietruszki.

*Ryż w woreczkach ugotować w osolonej wodzie.Klopsiki po usmażeniu przełożyć do naczynia i na czas przygotowania ryżu z warzywami przykryć folią aluminiową, żeby były gorące.