dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1131]

Sajgonki z grzybami i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne sajgonki faszerowane grzybami mun, marchewką, pietruszką i porem. Bardzo dobre, polecam :).

Sajgonki z grzybami i warzywami

Składniki:

Sajgonki z grzybami i warzywami

 

  • 2 opakowania papieru ryżowego
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1 garść grzybów mun
  • sos sojowy
  • pieprz
  • olej
  • sos słodko-pikantny

Sposób przygotowania:

Sajgonki z grzybami i warzywami

I etap:

Sajgonki z grzybami i warzywami
Grzyby moczymy w wodzie i kroimy. Warzywa ścieramy na tarce.

Warzywa płuczemy i oczyszczamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Pora siekamy. Grzyby moczymy w gorącej wodzie. Następnie kroimy w paseczki.

II etap:

Sajgonki z grzybami i warzywami
Warzywa i grzyby smażymy i doprawiamy sosem sojowym.

Warzywa smażymy z grzybami na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i odrobiną pieprzu.

III etap:

Sajgonki z grzybami i warzywami
Farsz układamy na papierze ryżowym i zwijamy.

Papier ryżowy delikatnie moczymy w ciepłej wodzie. Układamy na lnianej ściereczce i na środku układamy porcje farszu. Papier zwijamy, boki zakładamy do środka.
Smażymy sajgonki z obu stron na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
Podajemy z dodatkiem sosu słodko-pikantnego.
Smacznego!

Tagi:

przystawki