ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Sałatka ryżowa z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienita sałatka na każdą okazję.

 Sałatka ryżowa z boczkiem

Składniki:

Sałatka ryżowa z boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z boczkiem
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kawałki. Podsmażamy je na odrobinie oliwy, uprzednio soląc. Gotowy ryż studzimy. Dodajemy do niego pieczarki. Na suchej patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę. Nie dolewamy tłuszczu ponieważ boczek zawiera go wystarczająco. Usmażone skwarki dodajemy do sałatki wraz z wytopionym tłuszczem. Paprykę myjemy, obieramy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w kawałki. Dodajemy do reszty składników. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy lekko świeżą oliwą. Smacznego!