Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sałatka ryżowa z olejem z pestek dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta i pyszna sałatka z ryżem i olejem z pestek dyni.

Sałatka ryżowa z olejem z pestek dyni

Składniki:

Sałatka ryżowa z olejem z pestek dyni

 

  • 1 szklanka ryżu basmati

 

 

 

  • 10-15 dag żółtego sera

 

  • 1 pęczek szczypiorku

 

  • 5 dag łuskanego słoneczniku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z olejem z pestek dyni
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Ogórka obieramy, płuczemy, kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory odcedzamy z zalewy i kroimy w cienkie paski. Ser żółty kroimy w bardzo drobną kostkę, a opłykany szczypiorek drobno siekamy. Do ryżu dodajemy pomidory, ogórka, ser oraz 3/4 szczypiorku i łuskanego słoneczniku. Wlewamy olej z pestek dyni i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy sałatkę pozostałym szczypiorkiem i słonecznikiem.