Sałatka węgierska z salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Taka sałatka sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, do kanapek oraz jako samodzielny posiłek. Najczęściej przygotowuję ją latem, bo mam dostęp do świeżej papryki.

Sałatka węgierska z salami

Składniki:

Sałatka węgierska z salami

 

  • 3 kolorowe papryki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 pomidory,
  • 200g salami,
  • ZALEWA:
  • 100ml bulionu warzywnego,
  • 6 łyżek oleju,
  • szczypta chili,
  • sól,
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku bądź natki

Sposób przygotowania:

Sałatka węgierska z salami
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój je w paski. Cebulę obierz i pokrój na talarki. Salami pokrój w cienkie paski. Pomidory pokrój na ósemki. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj. Przygotuj zalewę. Zagotuj bulion, następnie dodaj olej i przyprawy. Warzywa zalej zalewą i odstaw na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku i posyp szczypiorkiem bądź natką. Smacznego!