justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Sałatka ziemniaczano-warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sałatka ziemniaczano-warzywna może stanowić samodzielne danie, jest dość syta.

Sałatka ziemniaczano-warzywna

Składniki:

Sałatka ziemniaczano-warzywna

 

  • 4 porcje:
  • 40 dag ziemniaków
  • 20 dag ogórka zielonego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 6 pomidorów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa octu
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • sos:
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 4 łyżki stołowe wytrawnego wina
  • 250 ml mleka
  • sól i pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ziemniaczano-warzywna
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i ogórki w plasterki, szczypiorek, koper i 2 jajka drobno posiekać, razem wymieszać. Olej zmieszać z octem i rozgniecionym czosnkiem i dodać do sałatki. Na wierzch położyć pokrojone w ćwiartki jajka i pomidory. Na sos zmieszać olej z mąką, dodać mleko i zagęścić, gotując na małym ogniu 5 minut, po zdjęciu z ognia dodać żółtko, posiekana pietruszkę, wino, posolić i polać sałatkę gorącym sosem.