ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Sernik na zimno truskawkowo różany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niebanalny sernik, o wyrafinowanym smaku. Wygląda zjawiskowo, smakuje jak milion dolarów. Mus truskawkowy dopełnia smak całego ciasta, nieśmiałe wędrując między warstwami.

Sernik na zimno truskawkowo różany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik na zimno truskawkowo różany

 

  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • syrop różany/cukier/miód
  • ok 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • biszkopty
  • opcjonalnie dodatkowe 2 galaretki truskawkowe i świeże truskawki do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno truskawkowo różany
Truskawki miksujemy blenderem, dosładzamy do smaku syropem różanym. 2 galaretki zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Po tym czasie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i dodajemy do truskawkowego musu. Żelatynę zalewamy 1/4 szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min, kiedy żelatyna napęcznieje rozpuszczamy ją w identyczny sposób ja galaretki. Serki mieszamy dokładnie dodajemy troszkę syropu różanego i rozpuszczoną żelatynę. Następnie partiami i naprzemiennie wylewamy masę serową i mus truskawkowy na biszkopty ułożone w tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Robimy to na zasadzie ciasta zebra. Kilka łyżek masy serowej i na to kilka łyżek musu. Następnie całość wstawiamy do lodówki na kilkanaście min. Po tym czasie górę zalewamy rozrobionymi w połowie ilości wody galaretkami, lub musem z truskawek (w moim przypadku zostało go trochę). dekorujemy świeżymi owocami.
Sernik na zimno truskawkowo różany
Etap 1