radek001700

radek001700

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Śledź zielony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciekawy przepis, rodem z śląska, a dokładnie okolic Katowic.

Śledź zielony

Składniki:

Śledź zielony

  • 1 kg śledzi zielonych
  • 3 różne papryki
  • 3 cebule
  • 2 puszki przecieru
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Śledź zielony

Zalewa: przecier, ocet, olej, cukier, przyprawy. Śledzia pokroić w kostkę, papryki w paski, cebule w cienkie krążki. Wrzucić do garnka, zalać zalewą i dusić na małym ogniu przez 40min.