2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Śledzie z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój autorski pomysł na nowoczesne śledzie w świątecznym wydaniu. Wigilijne menu warto urozmaicić tą propozycją, podane w przezroczystych pucharkach będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Śledzie i feta ? Czemu nie-smakują bosko!

Śledzie  z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną

Składniki:

Śledzie z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną

 

  • Na około 4 pucharki

 

  • ½ kg łagodnych śledzi w oleju
  • 2-3 sztuki czerwonej cebuli
  • 20 dag sera feta
  • ½ szklanki majonezu light
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 płaska łyżka chrzanu ze słoiczka
  • Szczypta cukru
  • Sól do smaku
  • Świeżo mielony pieprz
  • Słoiczek konfitury z żurawiny

Sposób przygotowania:

Śledzie z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną

ETAP 1:

Śledzie  z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną
Śledziki układamy warstwowo w pucharkach

Śledzie osączamy z zalewy olejowej na ręczniku papierowym kroimy na cienkie paseczki, układamy na dnie szklanych pucharków, cebulę obieramy siekamy drobniutko w kostkę, rozsypujemy na śledziach, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, układamy warstwę pokrojonego sera feta.

ETAP 2:

Śledzie  z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną
dodajemy pokrojony ser feta przykrywamy majonezową pierzynką dekorujemy żurawiną

Majonez mieszamy ze śmietaną, szczyptą cukru, dodajemy chrzan i musztardę, mieszamy, polewamy śledziki, na wierzchu kładziemy po łyżeczce żurawinowej konfitury, schładzamy w lodówce.
Podajemy.

Wesołych Świąt!