Sposób przygotowania:
Śledzie z żurawiną - proste i smaczne
Proponuję przygotować te śledzie przynajmniej 1 dzień przed planowanym terminem spożywania bo to gwarantuje, że przejdą aromatem ziół prowansalskich a żurawina odpowiednio namoknie. Zaczynamy od pokrojenia cebulki na kosteczkę. Wrzucamy ją do miseczki, na cebulkę kładziemy pokrojone w kostkę jabłko ze skórką i to posypujemy ziołami prowansalskimi i odstawiamy na chwilę by sobie przechodziły swoimi smakami. Posypujemy to suszoną żurawiną. Filety śledziowe kroimy na kawałeczki po ok 3-4 cm i układamy na wierzchu w miseczce. Całość polewamy olejem ze śledzi i mieszamy. Wg mnie nie trzeba już doprawiać niczym więcej. Musi się schłodzić z 2 godziny przed podaniem więc przechowujemy w lodówce.