pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Śledziowa zupa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zupa śledziowa nie tylko na postne dni

Śledziowa zupa

Składniki:

Śledziowa zupa

 

  • 1 kg śledzi matiasów,
  • 5 sztuk cebuli białej,
  • 2 opakowania mleka ukwaszonego,
  • 2 opakowania maślanki lub kefiru,
  • do smaku pieprz czarny mielony,
  • 1 kg ziemniaków gotowanych.

 

Sposób przygotowania:

Śledziowa zupa
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie sparzamy wrzątkiem. Matjasy kroimy w kawałki ok. 1,5 cm – 2 cm. Łączymy z cebulą. Dodajemy mleko ukwaszone, maślankę (lub kefir) i doprawiamy do smaku pieprzem. Odstawiamy na godzinę, żeby składniki mogły się troszkę „przegryźć”. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub ziemniakami w mundurkach.

Tagi:

śledzie