Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Śliwki pod maślaną kruszonką z migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeden z najprostszych deserów tym razem w jesiennej wersji - czyli śliwki pod chrupiącą kruszonką z migdałami poleca się do jesiennej kawy i herbaty.

Śliwki pod maślaną kruszonką z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwki pod maślaną kruszonką z migdałami

 

  • 500 gram śliwek najlepiej węgierek
  • Około 1-2 łyżek brązowego cukru

 

  • Kruszonka:
  • 2/3 szklanki mąki
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych

 

  • Dodatkowo (opcjonalnie do podania)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny

Sposób przygotowania:

Śliwki pod maślaną kruszonką z migdałami
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestki, przekładamy je do miseczki.

Do śliwek dodajemy cukier (jego ilość zależy od tego jak bardzo kwaśne są śliwki – nie przesadźmy jednak z cukrem, bo kruszonka, będzie słodka) i wszystko razem mieszamy.

Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i masło. Rozcieramy składniki palcami aż uzyskamy konsystencję piasku.

Śliwki przekładamy do naczynia do zapiekania (może być też np. okrągłe naczynie żaroodporne) i pokrywamy je równomiernie kruszonką.

Wierzch kruszonki posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowane śliwki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut lub do momentu kiedy kruszonka ładnie się zarumieni.
Śliwki pod maślaną kruszonką z migdałami
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestki, przekładamy je do miseczki. Do śliwek dodajemy cukier
Śliwki pod maślaną kruszonką z migdałami
Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy cukier i masło.
Śliwki pod maślaną kruszonką z migdałami
Rozcieramy składniki palcami aż uzyskamy konsystencję piasku.
Śliwki pod maślaną kruszonką z migdałami
Śliwki przekładamy do naczynia do zapiekania (może być też np. okrągłe naczynie żaroodporne) i pokrywamy je równomiernie kruszonką.