Sposób przygotowania:
Jabłka w cytrynowym kremie pod maślaną kruszonką
Najpierw przygotowujemy kruszonkę i schładzamy w lodówce. To jest spora porcja, jeśli wam zostanie włóżcie do szczelnego pudełka i zamroźcie. Taką kruszonką można zawsze posypać owoce i zapiekać od razu bez rozmrażania - jest jeszcze bardziej chrupiąca. Jabłka obieramy cieniutko ze skórki i kroimy w dużą kostkę 1.5-2 cm. Nagrzewamy piecyk do 160 stopni. Na dużą rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy jabłka, zasypujemy cukrem i cynamonem i parę minut smażymy ( bez tłuszczu!!) aż odrobinę zmiękną ( jakieś 2-3 minuty). Odstawiamy. Miksujemy składniki kremu. Najpierw jajka z cukrem na jasną masę, a następnie dokładamy sok i skórkęi i krótko miksujemy. Układamy jabłka i śliwki w nasmarowanych masłem foremkach ( lub formie), zalewamy sosem-kremem tak by zatopił owoce 1.5-2 cm od spodu, posypujemy wszystko kruszonką i migdałami. Wkładamy do piecyka i jak krem się lekko zetnie ( po ok. 15 minutach w małych foremkach), przestawiamy piecyk na grzałkę górną i zwiększamy temperaturę do 180 i zapiekamy jeszcze 10-15 minut od góry. Podawać na ciepło.