zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Jabłka w cytrynowym kremie pod maślaną kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Czy trzeba szukać pretekstu aby zjeść pyszne zapiekane jabłka? A jak dodam że są zatopione w aksamitnym kremie cytrynowym i przykryte kołderką z chrupiącej kruszonki to odmówicie? :)

Jabłka w cytrynowym kremie pod maślaną kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka w cytrynowym kremie pod maślaną kruszonką

 

  • 4 duże jabłka ( lepiej wybrać takie które nie puszczą dużo soku)
  • 12 miękkich wędzonych śliwek
  • łyżka masła do posmarowania foremek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść posiekanych migdałów bez skórki ( może być ze skórką jak wolicie)

 

  • krem cytrynowy:

 

 

  • kruszonka
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 g mąki krupczatki ( można zastąpić mielonymi migdałami)
  • 70 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jabłka w cytrynowym kremie pod maślaną kruszonką
Najpierw przygotowujemy kruszonkę i schładzamy w lodówce. To jest spora porcja, jeśli wam zostanie włóżcie do szczelnego pudełka i zamroźcie. Taką kruszonką można zawsze posypać owoce i zapiekać od razu bez rozmrażania - jest jeszcze bardziej chrupiąca. Jabłka obieramy cieniutko ze skórki i kroimy w dużą kostkę 1.5-2 cm. Nagrzewamy piecyk do 160 stopni. Na dużą rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy jabłka, zasypujemy cukrem i cynamonem i parę minut smażymy ( bez tłuszczu!!) aż odrobinę zmiękną ( jakieś 2-3 minuty). Odstawiamy. Miksujemy składniki kremu. Najpierw jajka z cukrem na jasną masę, a następnie dokładamy sok i skórkęi i krótko miksujemy. Układamy jabłka i śliwki w nasmarowanych masłem foremkach ( lub formie), zalewamy sosem-kremem tak by zatopił owoce 1.5-2 cm od spodu, posypujemy wszystko kruszonką i migdałami. Wkładamy do piecyka i jak krem się lekko zetnie ( po ok. 15 minutach w małych foremkach), przestawiamy piecyk na grzałkę górną i zwiększamy temperaturę do 180 i zapiekamy jeszcze 10-15 minut od góry. Podawać na ciepło. 
Jabłka w cytrynowym kremie pod maślaną kruszonką
Krótko smażymy kawałki jabłek na suchej patelni obsypać cukrem i cynamonem
Jabłka w cytrynowym kremie pod maślaną kruszonką
Układamy jabłka i śliwki w nasmarowanych masłem foremkach
Jabłka w cytrynowym kremie pod maślaną kruszonką
Zalewamy sosem-kremem tak by zatopił owoce 1.5-2 cm od spodu
Jabłka w cytrynowym kremie pod maślaną kruszonką
Osypujemy wszystko maślaną kruszonką i migdałami.