kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 700]

Torcik ,, 3 czekolady ''

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lekko orzechowy torcik. Masę do torcika zrobiłam z serka mascarpone i czekolady : mlecznej i białej. Wierzch torcika to pokrojona gorzka czekolada. Polecam.

Torcik ,, 3 czekolady '' Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik ,, 3 czekolady ''

Na biszkopt :

  • 2 jajka
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 4 łyżki z dużym czubkiem cukru
  • 8 płaskich łyżek mąki
  • 1 płaska łyżka mielonych orzechów laskowych
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Na poncz:

  • 8 łyżek wody
  • 1 łyżeczka z czubkiem cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Na ciemny krem :

  • 250 gram serka mascarpone
  • 100 gram mlecznej czekolady

Na jasny krem :

Na dekoracje :

  • 100 gram gorzkiej czekolady

Ponadto :

Sposób przygotowania:

Torcik ,, 3 czekolady ''
Dzień wcześniej : jajka i oba cukry ubijamy na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy i miksujemy do połączenia.

Ciasto przelewamy do tortownicy ( średnica 18 cm ) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Na drugi dzień : biszkopt kroimy na trzy blaty. Serek mascarpone miksujemy na gładką masę. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzone dodajemy do mascarpone, miksujemy.

1 łyżkę ciemnego kremu zostawiamy. Przekrojone biszkopty nasączamy.

Do tortownicy wkładamy biszkopt, ciemny krem, biszkopt, jasny krem,

biszkopt, smarujemy kremem ( 1 łyżka

ciemnego kremu ). Gorzką czekoladę

kroimy na drobno i posypujemy torcik. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Torcik ,, 3 czekolady ''
Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę.
Torcik ,, 3 czekolady ''
Do ubitych jajek dodajemy mielone orzechy i mąkę z proszkiem.
Torcik ,, 3 czekolady ''
Odkładamy jedną łyżkę ciemnego kremu do posmarowania wierzchu.
Torcik ,, 3 czekolady ''
Odłożonym kremem smarujemy wierzch torcika.