dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 214]

Ciasto z winogronami i z winem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dość proste ale niezwykłe w smaku ciasto z filetowym winogronem (bezpestkowym) oraz z dodatkiem czerwonego wina.

Ciasto z winogronami i z winem

Składniki:

Ciasto z winogronami i z winem

ciasto

  • 150 ml czerwonego wina
  • 150 ml oliwy lub oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
  • 1 szklanka małych bezpestkowych fioletowych winogron

Sposób przygotowania:

Ciasto z winogronami i z winem
Czerwone wino i olej wlewamy do miski. Dodajemy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz całe jajka. Krótko miksujemy na jednolite ciasto.

Wykładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównujemy. Wierzch posypujemy na całej powierzchni czerwonym winogronem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Pieczemy około 40 minut.