Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Śliwkowy torcik bez pieczenia.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny śliwkowy torcik bez pieczenia doskonale smakuje i orzeźwia w letnie upalne dni.

Śliwkowy torcik bez pieczenia. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwkowy torcik bez pieczenia.

 

  • 40 dag podłużnych biszkoptów;
  • 10 dag masła;
  • 50 dag śliwek;
  • 4 łyżeczki żelatyny;
  • 3 dag imbiru;
  • 200 ml czerwonego wina;
  • 10 dag cukru;
  • ¼ łyżeczki anyżu;
  • 300 ml śmietany 30 %;
  • Do dekoracji:
  • 300 ml śmietany 30%;
  • 1 opakowanie zagęstnika do śmietany;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 4 dag czekolady;

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowy torcik bez pieczenia.
15 dag biszkoptów włożyć do woreczka i pokruszyć wałkiem. Masło rozpuścić, dodać do pokruszonych biszkoptów i zagnieść razem. Spód małej tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie biszkoptowo – maślaną masę przełożyć do formy i lekko przycisnąć do dna. Wokół krawędzi tortownicy ułożyć biszkopty. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Śliwki umyć, usunąć pestki. Imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Do rondla wlać wino, dodać śliwki, imbir, cukier i anyż. Dusić ok. 10 min. Dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Całość ostudzić i zmiksować. Ubić śmietanę i gdy masa śliwkowa zacznie gęstnieć, przemieszać i dodać ubitą śmietanę. Znowu dokładnie wymieszać. Teraz krem śliwkowy wyłożyć do tortownicy, wyrównać i na 2 godziny wstawić do lodówki. Ubić śmietanę przeznaczoną do dekoracji z cukrem i fixem. 2/3 ubitej śmietany rozsmarować na powierzchni kremu a resztę włożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić torcik małymi rozetkami. Posypać wiórkami zeskrobanymi z czekolady.
Śliwkowy torcik bez pieczenia.
Śliwki dusić z winem
Śliwkowy torcik bez pieczenia.
cukrem
Śliwkowy torcik bez pieczenia.
imbirem i anyżem.
Śliwkowy torcik bez pieczenia.
Pokruszone biszkopty wymieszać z rozpuszczonym masłem.