aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Słodkie pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne pierniczki na święta i nie tylko. Można dekorować dowolnie, tworząc różne pajacyki lub postacie.

Słodkie pierniczki

Składniki:

Słodkie pierniczki

 

  • 25 dag miodu
  • 25 dag cukru
  • 5 jaj
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 kg mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • Dodatkowo:
  • Lukier lub pisaki cukrowe

 

Sposób przygotowania:

Słodkie pierniczki
Z 10 dekagramów cukru robimy karmel. Margarynę ucieramy z pozostałym cukrem, jajkami i rozpuszczonym miodem, dodajemy zimny karmel, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto robimy wieczorem i zostawiamy na noc na stolnicy. Rano rozwałkowujemy i wykrawamy pierniczki. Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach. Dekorujemy pisakami lub lukrem.