Smalec domowy

ptychu - Przepis na: Smalec domowy offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 102
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Smalec domowy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Nie ma to jak swojski smalec!


trudność: łatwe
czas:

Smalec domowy - SKŁADNIKI:

Smalec domowy - PRZYGOTOWANIE:

Drobniutko kroimy słoninkę i boczek i wrzucamy na patelnię. Gdy patelnia wypełni się skwierczącym tłuszczem dokładamy pokrojoną w ósemki cebulkę oraz roztarty z solą czosnek. Doprawiamy majerankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gdy skwarki będą brązowe przelewamy płynny smalec do naczynia. Najlepiej smakuje z pieczywem i ogórkiem kiszonym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Smalec domowy (strona 1 z 1)  
anullka7

anullka7
offline

2009-04-04 18:50
A po co jabłko ? ja wolę bez :) do tego pomidor z cebulką lub ogórek kwaszony pycha.
Skomentuj
Oceń:
0
astra

astra
offline

2009-04-04 19:48
Ja z jabluszkiem lubię :) ale taki tez super
Skomentuj
Oceń:
0
pinecha

pinecha
offline

2009-04-04 18:05
... bez jabłuszka ? :-(
Skomentuj
Oceń:
0
ptychu

ptychu
offline

2009-04-05 19:24
pinecha napisał(a):

... bez jabłuszka ? :-(

Następnym razem zrobię z jabłuszkiem, jeszcze nie robiłam.
Skomentuj
Oceń:
0
aganiok_30

aganiok_30
offline

2009-04-21 11:52
u mnie dodaje się jeszcze odrobinę wędzonego boczku lub podgardla
Skomentuj
Oceń:
0
Andrzej Żebrowski

Andrzej Żebrowski
offline

2009-11-19 13:44
super jadło.
Skomentuj
Oceń:
0
Andrzej Żebrowski

Andrzej Żebrowski
offline

2009-11-19 13:46
Andrzej Żebrowski napisał(a):

super jadło.

Skomentuj
Oceń:
0
zybi81

zybi81
offline

2010-05-11 20:10
Trochę moim zdaniem ten przepis jest nie do końca dopracowany i opisany więc pozwolę sobie go trochę uzupełnić o parę sprawdzonych porad. Zaczniemy od tego że cebulkę należy dodać dopiero jak smalec trochę ostygnie nie grzejąc się na ogniu ponieważ temperatura smalcu utrzymuje się bardzo długo i powoli stygnie nawet bez dodatkowego źródła ognia, w przeciwnym razie cebula i przyprawy się po prostu spalą.
Druga sprawa to skwarki które zostaną nam po wytopieniu słoninki.
Jeśli topimy słoninę ze skórką bierzmy pod uwagę to, że jak za długo je topimy to skórka będzie taka twarda że ciężko będzie ją pogryźć (osobiście połamałem sobie kiedyś na takiej skwarce zęba heh....), a jeśli za krótko to będą miękkie co nie każdy lubi. Ja zawsze topię słoninkę bez skórki co pasuje wszystkim w domu.
A jeżeli przelewamy do słoika lub innego naczynia gorący smalec, to pamiętajmy o tym że jak wlejemy go do słoika lub innego naczynia to skwarki pójdą na dno i potem jak już stężeje musimy wybrać cały z góry smalec aby dostać się do skwarek. Ja zawsze skwareczki odławiam na oddzielne naczynie i czekam aż smalec wystygnie i trochę stężeje, dopiero wtedy dodaję je ponownie i przelewam do słoika lub innego pojemnika.
To tyle moich uwag odnośnie robienia smalcu.
Smacznego..
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki do potraw
Paprykowa pasta ajwar Fasolka smażona na maśle z bułka tartą Marchewka z groszkiem i brokułami
Paszteciki drożdżowe inaczej Obiadowa pekinka z rzodkiewką i majonezem Gryczany pasztet ze śliwką
Kanapkowa pasta serowa Szpinak z jajeczkiem Zakwas żytni domowy
Panierowany ser do obiadu Klasyczny sos borowikowy Kapusta ze śmietaną

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane