Smalec domowy

ptychu offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 102
zdjęcia: 1 z 1
Smalec domowy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Nie ma to jak swojski smalec!


trudność: łatwe
czas:

Smalec domowy - SKŁADNIKI:

Smalec domowy - PRZYGOTOWANIE:

Drobniutko kroimy słoninkę i boczek i wrzucamy na patelnię. Gdy patelnia wypełni się skwierczącym tłuszczem dokładamy pokrojoną w ósemki cebulkę oraz roztarty z solą czosnek. Doprawiamy majerankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gdy skwarki będą brązowe przelewamy płynny smalec do naczynia. Najlepiej smakuje z pieczywem i ogórkiem kiszonym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Smalec domowy (strona 1 z 1)  
anullka7

anullka7
offline

2009-04-04 18:50
A po co jabłko ? ja wolę bez :) do tego pomidor z cebulką lub ogórek kwaszony pycha.
Skomentuj
Oceń:
0
astra

astra
offline

2009-04-04 19:48
Ja z jabluszkiem lubię :) ale taki tez super
Skomentuj
Oceń:
0
pinecha

pinecha
offline

2009-04-04 18:05
... bez jabłuszka ? :-(
Skomentuj
Oceń:
0
ptychu

ptychu
offline

2009-04-05 19:24
pinecha napisał(a):

... bez jabłuszka ? :-(

Następnym razem zrobię z jabłuszkiem, jeszcze nie robiłam.
Skomentuj
Oceń:
0
aganiok_30

aganiok_30
offline

2009-04-21 11:52
u mnie dodaje się jeszcze odrobinę wędzonego boczku lub podgardla
Skomentuj
Oceń:
0
Andrzej Żebrowski

Andrzej Żebrowski
offline

2009-11-19 13:44
super jadło.
Skomentuj
Oceń:
0
Andrzej Żebrowski

Andrzej Żebrowski
offline

2009-11-19 13:46
Andrzej Żebrowski napisał(a):

super jadło.

Skomentuj
Oceń:
0
zybi81

zybi81
offline

2010-05-11 20:10
Trochę moim zdaniem ten przepis jest nie do końca dopracowany i opisany więc pozwolę sobie go trochę uzupełnić o parę sprawdzonych porad. Zaczniemy od tego że cebulkę należy dodać dopiero jak smalec trochę ostygnie nie grzejąc się na ogniu ponieważ temperatura smalcu utrzymuje się bardzo długo i powoli stygnie nawet bez dodatkowego źródła ognia, w przeciwnym razie cebula i przyprawy się po prostu spalą.
Druga sprawa to skwarki które zostaną nam po wytopieniu słoninki.
Jeśli topimy słoninę ze skórką bierzmy pod uwagę to, że jak za długo je topimy to skórka będzie taka twarda że ciężko będzie ją pogryźć (osobiście połamałem sobie kiedyś na takiej skwarce zęba heh....), a jeśli za krótko to będą miękkie co nie każdy lubi. Ja zawsze topię słoninkę bez skórki co pasuje wszystkim w domu.
A jeżeli przelewamy do słoika lub innego naczynia gorący smalec, to pamiętajmy o tym że jak wlejemy go do słoika lub innego naczynia to skwarki pójdą na dno i potem jak już stężeje musimy wybrać cały z góry smalec aby dostać się do skwarek. Ja zawsze skwareczki odławiam na oddzielne naczynie i czekam aż smalec wystygnie i trochę stężeje, dopiero wtedy dodaję je ponownie i przelewam do słoika lub innego pojemnika.
To tyle moich uwag odnośnie robienia smalcu.
Smacznego..
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki do potraw
Glazurowane marchewki Jesienna surówka Smażone ziemniaczane kulki
Groszek ptysiowy Eli Paszteciki z kapustą i grzybami Kolorowa pasta kanapkowa
Schab na kanapki z szynkowara Surówka z kapusty pekińskiej i dyni Surówka z marchewki,jabłka i pietruszki
Sos beszamelowy Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Surówka z porem i pomidorem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane