Smalec domowy

ptychu - Przepis na: Smalec domowy offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 102
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Smalec domowy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Nie ma to jak swojski smalec!


trudność: łatwe
czas:

Smalec domowy - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg słoninki
  • 20 dag boczku świeżego
  • cebulka
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • sól;pieprz
  • majeranek

Smalec domowy - PRZYGOTOWANIE:

Drobniutko kroimy słoninkę i boczek i wrzucamy na patelnię. Gdy patelnia wypełni się skwierczącym tłuszczem dokładamy pokrojoną w ósemki cebulkę oraz roztarty z solą czosnek. Doprawiamy majerankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gdy skwarki będą brązowe przelewamy płynny smalec do naczynia. Najlepiej smakuje z pieczywem i ogórkiem kiszonym.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Smalec domowy (strona 1 z 1)  
anullka7

anullka7
offline

2009-04-04 18:50
A po co jabłko ? ja wolę bez :) do tego pomidor z cebulką lub ogórek kwaszony pycha.
Skomentuj
Oceń:
0
astra

astra
offline

2009-04-04 19:48
Ja z jabluszkiem lubię :) ale taki tez super
Skomentuj
Oceń:
0
pinecha

pinecha
offline

2009-04-04 18:05
... bez jabłuszka ? :-(
Skomentuj
Oceń:
0
ptychu

ptychu
offline

2009-04-05 19:24
pinecha napisał(a):

... bez jabłuszka ? :-(

Następnym razem zrobię z jabłuszkiem, jeszcze nie robiłam.
Skomentuj
Oceń:
0
aganiok_30

aganiok_30
offline

2009-04-21 11:52
u mnie dodaje się jeszcze odrobinę wędzonego boczku lub podgardla
Skomentuj
Oceń:
0
Andrzej Żebrowski

Andrzej Żebrowski
offline

2009-11-19 13:44
super jadło.
Skomentuj
Oceń:
0
Andrzej Żebrowski

Andrzej Żebrowski
offline

2009-11-19 13:46
Andrzej Żebrowski napisał(a):

super jadło.

Skomentuj
Oceń:
0
zybi81

zybi81
offline

2010-05-11 20:10
Trochę moim zdaniem ten przepis jest nie do końca dopracowany i opisany więc pozwolę sobie go trochę uzupełnić o parę sprawdzonych porad. Zaczniemy od tego że cebulkę należy dodać dopiero jak smalec trochę ostygnie nie grzejąc się na ogniu ponieważ temperatura smalcu utrzymuje się bardzo długo i powoli stygnie nawet bez dodatkowego źródła ognia, w przeciwnym razie cebula i przyprawy się po prostu spalą.
Druga sprawa to skwarki które zostaną nam po wytopieniu słoninki.
Jeśli topimy słoninę ze skórką bierzmy pod uwagę to, że jak za długo je topimy to skórka będzie taka twarda że ciężko będzie ją pogryźć (osobiście połamałem sobie kiedyś na takiej skwarce zęba heh....), a jeśli za krótko to będą miękkie co nie każdy lubi. Ja zawsze topię słoninkę bez skórki co pasuje wszystkim w domu.
A jeżeli przelewamy do słoika lub innego naczynia gorący smalec, to pamiętajmy o tym że jak wlejemy go do słoika lub innego naczynia to skwarki pójdą na dno i potem jak już stężeje musimy wybrać cały z góry smalec aby dostać się do skwarek. Ja zawsze skwareczki odławiam na oddzielne naczynie i czekam aż smalec wystygnie i trochę stężeje, dopiero wtedy dodaję je ponownie i przelewam do słoika lub innego pojemnika.
To tyle moich uwag odnośnie robienia smalcu.
Smacznego..
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki do potraw
Zielony hummus z bobu Miętowa surówka z cukinią Pasta z tuńczyka
Tzatziki z pieczonymi ziemniakami Sałatka pomidorowa z mozzarellą i sosem czosnkowym Tymiankowa potrawka warzywna z cukinią i pekinką
Kompot porzeczkowo-truskawkowo-śliwkowy Syrop cynamonowy Surówka z cukinią i ogórkami
Pasta z cukinii Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Fasolka z kalafiorem w sosie pomidorowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane