Smalec domowy

ptychu - autor przepisu Smalec domowy offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 102
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Smalec domowy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 6

Nie ma to jak swojski smalec!


trudność: łatwe
czas:

Smalec domowy - SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg słoninki
  • 20 dag boczku świeżego
  • cebulka
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • sól;pieprz
  • majeranek

Smalec domowy - PRZYGOTOWANIE:

Drobniutko kroimy słoninkę i boczek i wrzucamy na patelnię. Gdy patelnia wypełni się skwierczącym tłuszczem dokładamy pokrojoną w ósemki cebulkę oraz roztarty z solą czosnek. Doprawiamy majerankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gdy skwarki będą brązowe przelewamy płynny smalec do naczynia. Najlepiej smakuje z pieczywem i ogórkiem kiszonym.



Komentarze do Smalec domowy (strona 1 z 1)  
anullka7

anullka7
offline

2009-04-04 18:50
A po co jabłko ? ja wolę bez :) do tego pomidor z cebulką lub ogórek kwaszony pycha.
Skomentuj
Oceń:
0
astra

astra
offline

2009-04-04 19:48
Ja z jabluszkiem lubię :) ale taki tez super
Skomentuj
Oceń:
0
pinecha

pinecha
offline

2009-04-04 18:05
... bez jabłuszka ? :-(
Skomentuj
Oceń:
0
ptychu

ptychu
offline

2009-04-05 19:24
pinecha napisał(a):

... bez jabłuszka ? :-(

Następnym razem zrobię z jabłuszkiem, jeszcze nie robiłam.
Skomentuj
Oceń:
0
aganiok_30

aganiok_30
offline

2009-04-21 11:52
u mnie dodaje się jeszcze odrobinę wędzonego boczku lub podgardla
Skomentuj
Oceń:
0
Andrzej Żebrowski

Andrzej Żebrowski
offline

2009-11-19 13:44
super jadło.
Skomentuj
Oceń:
0
Andrzej Żebrowski

Andrzej Żebrowski
offline

2009-11-19 13:46
Andrzej Żebrowski napisał(a):

super jadło.

Skomentuj
Oceń:
0
zybi81

zybi81
offline

2010-05-11 20:10
Trochę moim zdaniem ten przepis jest nie do końca dopracowany i opisany więc pozwolę sobie go trochę uzupełnić o parę sprawdzonych porad. Zaczniemy od tego że cebulkę należy dodać dopiero jak smalec trochę ostygnie nie grzejąc się na ogniu ponieważ temperatura smalcu utrzymuje się bardzo długo i powoli stygnie nawet bez dodatkowego źródła ognia, w przeciwnym razie cebula i przyprawy się po prostu spalą.
Druga sprawa to skwarki które zostaną nam po wytopieniu słoninki.
Jeśli topimy słoninę ze skórką bierzmy pod uwagę to, że jak za długo je topimy to skórka będzie taka twarda że ciężko będzie ją pogryźć (osobiście połamałem sobie kiedyś na takiej skwarce zęba heh....), a jeśli za krótko to będą miękkie co nie każdy lubi. Ja zawsze topię słoninkę bez skórki co pasuje wszystkim w domu.
A jeżeli przelewamy do słoika lub innego naczynia gorący smalec, to pamiętajmy o tym że jak wlejemy go do słoika lub innego naczynia to skwarki pójdą na dno i potem jak już stężeje musimy wybrać cały z góry smalec aby dostać się do skwarek. Ja zawsze skwareczki odławiam na oddzielne naczynie i czekam aż smalec wystygnie i trochę stężeje, dopiero wtedy dodaję je ponownie i przelewam do słoika lub innego pojemnika.
To tyle moich uwag odnośnie robienia smalcu.
Smacznego..
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki do potraw
Koszyczki z czosnkiem niedźwiedzim Sos wieprzowo - wołowy z papryką i pomidorem Różowa kanapkowa pasta z jajek
Sos koperkowy na bulionie Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej Sos cytrynowy nie na słodko wg Buni
Pasta z wędzonej makreli Pasztetowa ze słoika Surówka z kapusty pekińskiej z bananami
Tarte buraczki z cytryną Zielona pasta z kurczaka Wiosenna pasta warzywno -serowa
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane