iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Smażone motylki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Banalnie proste ciasteczka, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne, jedynym ich minusem jest to, że szybko znikają i trzeba mieć foremkę.

Smażone motylki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażone motylki

 

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • do smażenia olej
  • do posypania cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Smażone motylki
Ciasta jest mało więc wybieramy do przygotowania mały pojemniczek. Na sucho wymieszać cukier, przesianą mąkę razem z kakao ,dodać do suchych składników jajko i wodę, następnie ubić gładkie i lejące się ciasto, najlepiej ubijać do uzyskania pęcherzyków powietrza.
W wąskim garnku rozgrzać olej razem ze specjalną foremka do smażenia motyli (foremka musi być gorąca). Rozgrzaną foremkę zanurzyć w cieście, ale tak, aby nie zalać górnej powierzchni foremki, po przyklejeniu się ciasta, zanurzyć foremkę w gorącym oleju i lekko wstrząsnąć wtedy motyl ładnie spadnie z foremki, smażyć bardzo krótko, ciastka mają być chrupiące, a nie ciągnące. Po usmażeniu osuszyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Smażone motylki
Rozgrzać olej razem z foremką i maczająć w cieście smażyć ciastka
Smażone motylki
Po usmażeniu i osuszeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka