Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Smażone ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ugotowane i odcedzone ziemniaki w marynacie z oleju, czosnku, sosu chili i przypraw, a następnie usmażone są doskonałym dodatkiem do mięska:)

Smażone ziemniaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone ziemniaczki

 

  • 1,2 kg ziemniaków
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu chili czosnkowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 2 łyżeczki marynaty pikantnej do mięs
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Smażone ziemniaczki
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą. Do ziemniaków dodać trochę soli. Ugotować je do miękkości, odcedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego sos chili, przyprawy i olej. Dokładnie wymieszać. Do marynaty wrzucić ugotowane ziemniaki. Wymieszać tak, żeby marynata pokryła każdego ziemniaczka. Ziemniaki w przyprawach wysypać na rozgrzaną patelnię. Smażyć na dużym ogniu często mieszając, aż ziemniaki się zrumienią.
Smażone ziemniaczki
Obrane umyte i pokrojone ziemniaki gotowane w wodzie z solą.
Smażone ziemniaczki
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski i wymieszane.
Smażone ziemniaczki
Ugotowane i odcedzone ziemniaki dokładnie pokryte marynatą.
Smażone ziemniaczki
Ziemniaki w marynacie wrzucone na rozgrzaną patelnię.