Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Smażony ryż curry ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smażony ryż o smaku curry ze szparagami i cebulką dymką. Wyśmienity dodatek do mięs lub samodzielne danie.

Smażony ryż curry ze szparagami

Składniki:

Smażony ryż curry ze szparagami

 

  • 200 g. ryżu jaśminowego
  • 500 g. zielonych szparagów
  • 3 cebulki dymki
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka sosu piri-piri
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól , pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • posiekany szczypior do podania z ryżem

Sposób przygotowania:

Smażony ryż curry ze szparagami
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, pokroić na małe kawałki.

Dymki posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać dość sporą ilość masła, położyć szparagi smażyć 3-4 min co chwila mieszając, dodać dymkę, zeszklić.

Do warzyw wsypać ryż oraz przyprawy.

Smażyć co jakiś czas mieszając aż ryż zacznie się przyrumieniać.

Ryż podawać posypany szczypiorkiem.

Tagi:

ryż szparagi