helixpomatia

helixpomatia

Kucharz
[Przepisów: 12]

Dziki ryż z bazyliowym pesto i kuleczkami mięsnymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dodatek odrobiny bazyliowego pesto oraz skórki z cytryny do mięsnych pulpecików sprawiają, że nabierają one niepowtarzalnego smaku. W połączeniu z dzikim ryżem tworzą idealną parę.

Dziki ryż z bazyliowym pesto i kuleczkami mięsnymi

Składniki:

Dziki ryż z bazyliowym pesto i kuleczkami mięsnymi

ryż

  • 200 g dzikiego ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 szklanki bazyliowego pesto
  • 200 ml białego wina
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

bazyliowe pesto

  • 1 pęczek bazylii
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

pulpeciki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka pesto bazyliowego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • skórka starta z jednej limonki
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • odrobina oleju rzepakowwgo

Sposób przygotowania:

Dziki ryż z bazyliowym pesto i kuleczkami mięsnymi
Bazylię, natkę pietruszki, orzeszki piniowe oraz parmezan i czosnek wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy sok cytryny. Całość dokładnie blendujemy, dolewając stopniowo oliwy z oliwek. Do mięsa mielonego dodajemy kaszkę kukurydzianą, bułkę tartą, jajko i parmezan. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprze i skórką z cytryny. Dodajemy łyżkę pesto bazyliowego i całość dokładnie wyrabiamy.

Z mięsa formujemy niewielkie kuleczki. Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej kuleczki mięsne, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 15 - 20 minut.

Marchew kroimy w drobna kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojona cebulę. Gdy cebula się zeszkli wsypujemy do niej ryż. Dokładnie mieszamy, tak by olej pokrył dokładnie ryż, smażymy około minuty. Po tym czasie wlewamy wino i smażymy tak długo, aż wino się wchłonie.

Do ryżu wlewamy szklankę wywaru warzywnego i nadal smażymy. Gdy ryż wchłonie wywar dolewamy kolejną porcję. Ryż gotujemy około 40 minut. Pięć minut przed końcem, do ryżu dodajemy pesto bazyliowe i marchew. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy ryż podajemy z mięsnymi kuleczkami oraz roszpunką.