Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 702]

Śniadaniowe mini muffinki jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Muffinki są malutkie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo świetnie smakują. Polecam.

Śniadaniowe mini muffinki jajeczne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śniadaniowe mini muffinki jajeczne

10 mini babeczek:

Dodatkowo:

Ponadto:

  • masło/olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe mini muffinki jajeczne

Przygotowanie nadzienia:

Śniadaniowe mini muffinki jajeczne
Możecie również dodatkowo posiekać cebulę.

Szynkę oraz cukinię (młodą ze skórką, starszą bez) należy pokroić w niewielką kostkę, a ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Masa jajeczna:

Śniadaniowe mini muffinki jajeczne
Masa jajeczna powinna być puszysta i doprawiona wg smaku.

Białka ubić na sztywną pianę i powoli zmiksować z żółtkami.

Całość doprawić według smaku.

Całość:

Śniadaniowe mini muffinki jajeczne
Silikonowych foremek nie należy natłuszczać.

Wgłębienia w formie do pieczenia muffinek należy natłuścić (silikonowych foremek niczym nie smarować) i w każde z nich kolejno umieścić po odrobinie szynki, cukinii oraz żółtego sera.

Całość zalać masą jajeczną.

Pieczenie:

Śniadaniowe mini muffinki jajeczne
Piekarnik powinien być uprzednio rozgrzany.

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku do 20 minut w temperaturze 190 stopni.