Sos angielski

Sosy « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Sos angielski offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Sos angielski
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3105

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii i szczypta


trudność: średne
czas:

Sos angielski - SKŁADNIKI:

  • 5 żółtek
  • 5 dag cukru

Sos angielski - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii i szczypta soli. Zdjąć z ognia i wyjąć wanilię. Mleko wlewać po łyżce do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Masę przelać do czystego garnka o grubym dnie i ciągle ubijając podgrzewać na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia, bo masa się zwarzy. Sos zdjąć z ognia podawać od razu lub odstawić do schłodzenia. Sos może być na ciepło lub na zimno do owoców, deserów i ciast.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos angielski (strona 1 z 1)  
Gość

angielski
gość

2008-08-17 03:48
Bardzo lubię ten angielski sos.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Klasyczny sos borowikowy Indyjski sos do potraw Sos pigwowy do mięsa
Staropolski sos tatarski Sos wybitnie serowy Sos grzybowy - kurkowy
Szybki keczup domowy z pomidorów malinowych Konfitura z czerwonej cebuli Sos pieczarkowy na masełku
Sos śmietanowo-serowy z mięsem mielonym Grzyby duszone w śmietanie Bardzo pikantny sos pomidorowy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane