Sos angielski

Sosy « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Sos angielski offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Sos angielski
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3105

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii i szczypta


trudność: średne
czas:

Sos angielski - SKŁADNIKI:

  • 5 żółtek
  • 5 dag cukru

Sos angielski - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii i szczypta soli. Zdjąć z ognia i wyjąć wanilię. Mleko wlewać po łyżce do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Masę przelać do czystego garnka o grubym dnie i ciągle ubijając podgrzewać na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia, bo masa się zwarzy. Sos zdjąć z ognia podawać od razu lub odstawić do schłodzenia. Sos może być na ciepło lub na zimno do owoców, deserów i ciast.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos angielski (strona 1 z 1)  
Gość

angielski
gość

2008-08-17 03:48
Bardzo lubię ten angielski sos.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos grzybowo-śmietanowy Sos ze świeżych podgrzybków Jogurtowy sos z zielonym pesto
Sos a'la vinegret do sałatek Sos pomidorowy z dynią Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup
Sos potrawkowy wg Babci Florentyny Domowy sos czosnkowy Sos mięsno - dyniowy do makaronu
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Paprykowa pasta ajwar

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane