Sos angielski

Sosy « poprzedni | następny »
Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Sos angielski
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3105

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii i szczypta


trudność: średnie
czas:

Sos angielski - SKŁADNIKI:

  • 5 żółtek
  • 5 dag cukru

Sos angielski - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii i szczypta soli. Zdjąć z ognia i wyjąć wanilię. Mleko wlewać po łyżce do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Masę przelać do czystego garnka o grubym dnie i ciągle ubijając podgrzewać na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia, bo masa się zwarzy. Sos zdjąć z ognia podawać od razu lub odstawić do schłodzenia. Sos może być na ciepło lub na zimno do owoców, deserów i ciast.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos angielski (strona 1 z 1)  
Gość

angielski
gość

2008-08-17 03:48
Bardzo lubię ten angielski sos.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos pomidorowy z serkiem Pulpety w słonecznikowym sosie z makaronem Sałatka z sosem limonkowo- jogurtowym
Lemon curd, krem cytrynowy Dip z sosem sojowym Dip z przyprawą gyros
Dip czosnkowo- orzechowy Sos pieczarkowy Sos z podsmażaną cebulką i zrazami
Lekki sos na maśle  Domowy sos do pizzy Pyszny sos grzybowy

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane