Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Sos angielski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3105

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii i szczypta

Sos angielski

Składniki:

Sos angielski

  • 5 żółtek

  • 5 dag cukru

Sposób przygotowania:

Sos angielski

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii i szczypta soli. Zdjąć z ognia i wyjąć wanilię. Mleko wlewać po łyżce do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Masę przelać do czystego garnka o grubym dnie i ciągle ubijając podgrzewać na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia, bo masa się zwarzy. Sos zdjąć z ognia podawać od razu lub odstawić do schłodzenia. Sos może być na ciepło lub na zimno do owoców, deserów i ciast.