Sos angielski

Sosy « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Sos angielski offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Sos angielski
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3105

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii i szczypta


trudność: średne
czas:

Sos angielski - SKŁADNIKI:

  • 5 żółtek
  • 5 dag cukru

Sos angielski - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii i szczypta soli. Zdjąć z ognia i wyjąć wanilię. Mleko wlewać po łyżce do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Masę przelać do czystego garnka o grubym dnie i ciągle ubijając podgrzewać na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia, bo masa się zwarzy. Sos zdjąć z ognia podawać od razu lub odstawić do schłodzenia. Sos może być na ciepło lub na zimno do owoców, deserów i ciast.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos angielski (strona 1 z 1)  
Gość

angielski
gość

2008-08-17 03:48
Bardzo lubię ten angielski sos.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos grzybowo-śmietanowy Sos ze świeżych podgrzybków Jogurtowy sos z zielonym pesto
Sos a'la vinegret do sałatek Sos pomidorowy z dynią Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup
Sos potrawkowy wg Babci Florentyny Domowy sos czosnkowy Sos mięsno - dyniowy do makaronu
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Paprykowa pasta ajwar

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane