Sos angielski

Sosy « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - Przepis na: Sos angielski offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Sos angielski
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3105

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii i szczypta


trudność: średne
czas:

Sos angielski - SKŁADNIKI:

  • 5 żółtek
  • 5 dag cukru

Sos angielski - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko z laską wanilii i szczypta soli. Zdjąć z ognia i wyjąć wanilię. Mleko wlewać po łyżce do masy żółtkowej, cały czas ubijając. Masę przelać do czystego garnka o grubym dnie i ciągle ubijając podgrzewać na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia, bo masa się zwarzy. Sos zdjąć z ognia podawać od razu lub odstawić do schłodzenia. Sos może być na ciepło lub na zimno do owoców, deserów i ciast.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos angielski (strona 1 z 1)  
Gość

angielski
gość

2008-08-17 03:48
Bardzo lubię ten angielski sos.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Paprykowa pasta ajwar
Klasyczny sos borowikowy Indyjski sos do potraw Sos pigwowy do mięsa
Staropolski sos tatarski Sos wybitnie serowy Sos grzybowy - kurkowy
Szybki keczup domowy z pomidorów malinowych Konfitura z czerwonej cebuli Sos pieczarkowy na masełku

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane