polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Sos kurczakowo - pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych i makaronu

Sos kurczakowo - pieczarkowy

Składniki:

Sos kurczakowo - pieczarkowy

 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 330 ml śmietany 18 %
  • kostka rosołowa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos kurczakowo - pieczarkowy
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i pieczarki dodać do zrumienionej piersi z kurczaka. Smażyć, mieszając co chwile. Dolać pół litra wody i kostkę rosołową, przykryć i dusić przez ok. 20 min. Wlać śmietanę i mieszając dusić kilka minut na małym ogniu.