ginowski75

ginowski75

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Spaghetti z raczkami rzecznymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Raczki rzeczne często spotykane we włoskie kuchni

Spaghetti z raczkami rzecznymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti z raczkami rzecznymi

 

  • 500 gram makaronu spaghetti
  • 250 gram raczków rzecznych (nie wiem jak się nazywają po polsku wyglądają jak małe krewetki lecz są słodko wodne i gotowe w zalewie z oliwy)
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Spaghetti z raczkami rzecznymi
Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, przesmażamy na niej czosnek dodajemy odsączone raczki sypiemy posiekaną drobno pietruszką odrobina soli i tak dusimy pod przykryciem 3-5 minut na małym ogniu. Między czasie w wysokim garnku nastawiamy wodę osoloną( najlepiej używać morskiej jest zdrowsza w super markecie kilo to wydatek około 0,14 euro centów) gdy woda zacznie się gotować( dodajemy łyżkę oliwy po to aby makaron nam się nie sklejał) i wsypujemy makaron pionowo, oczywiście mieszamy co jakiś czas, czas gotowania mierzymy od wsadzenia do garnka zazwyczaj wacha się w zależności od rodzaju spaghetti od 7-11 minut. Jak spaghetti jest gotowe odlewamy i wsypujemy na patelnie lub bezpośrednio wrzucamy na patelnie z uduszonymi raczkami (lecz w żadnym razie włoskich makaronów nie polewamy zimną wodą !!! zwiększamy ogień i jak zacznie nam odzywać się patelnia czyli skwierczeć ściągamy i podajemy gorące wprost z patelni na talerze. Życzę wszystkim przyjemnego gotowania i smacznego :)
Spaghetti z raczkami rzecznymi
raczki odcedzamy z nadmiaru oliwy i przekładamy do miseczki
Spaghetti z raczkami rzecznymi
jak czosnek jest już podsmażony dodajemy raczki pieruszkę i sól
Spaghetti z raczkami rzecznymi
w tym czasie gotujemy spaghetti w wysokim garnku