Natalia88

Natalia88

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Strudel jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozpływa się w ustach, świetny na sylwestra.

Strudel jabłkowy

Składniki:

Strudel jabłkowy

 

  • 2kg jabłek,
  • 250g mąki,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • woda,
  • cynamon i cukier według uznania-w zależności od słodkości jabłek,
  • 1 kubek śmietany,
  • 1/4 litra mleka,
  • 2 opakowania cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Strudel jabłkowy
Jabłka obrać, poszatkować na cienkie plasterki(najlepiej obieraczką), jabłka cynamonem i cukrem posypać, wymieszać. Zagnieść ciasto z mąki, jajka, oleju, soli oraz wody, po czym cienko rozwałkować. Nałożyć masę jabłkową na ciasto i zwinąć w roladę. Ciasto włożyć do wytłuszczonej foremki. Piec 75minut w 180°C. Na koniec zmieszać śmietanę z mlekiem i cukrem waniliowym i polać tym ciasto.