Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Suflet serowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

oto przepis na jeden z sufletów

Suflet serowy

Składniki:

Suflet serowy

 

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka przegotowanego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki tartego sera bardzo dobrej jakości najlepiej Cheddar
  • 4 żółtka
  • 5 białek

 

Sposób przygotowania:

Suflet serowy
podgrzać piekarnik do 190 stopni stopić masło w naczyniu do gotowania na parze i połączyć z mąką mieszając stopniowo wlewać mleko podgrzewać do uzyskania gęstego gładkiego sosu dodać sól i ser wymieszać lekko przestudzić ubić żółtka tak by powstała lekka pulchna masa o kolorze cytryny wlać do sosu wymieszać i wstawić w chłodne miejsce ubić białka na sztywno ale tak by nie straciła wilgotności połowę ubitych białek wymieszać z sosem pozostałą część także domieszać ale bardzo lekko przełożyć masę do 1,5 litrowej wysmarowanej masłem foremki do sufletów i piec w piekarniku aż suflet będzie pulchny i mocno przyrumieniony około 35 minut podawać od razu

Tagi:

sery tarta ser