mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, zdrowa surówka z kapusty z jabłkiem i ogórkiem, idealna do smażonej ryby:)

Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem

 

  • 1 nieduża główka kapusty czerwonej
  • 2 średnie jabłka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem
Kapustę myję, osuszam i przekrawam na pół. Czerwoną kapustę drobno siekam. Cebulkę obieram i drobno kroję. Posiekaną kapustę przekładam do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotuję ok. 10 minut aż zmięknie nieco, pozostawiam do ostudzenia.
Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w niewielką kosteczkę. Ogórki kiszone płuczę, następnie kroję w małą kosteczkę, podobnie jak jabłka.
Do ostudzonej podgotowanej kapusty dodaję pokrojone jabłka, ogórki kiszone i cebulkę, mieszam.
Doprawiam całość do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszam i odstawiam surówkę na około pół godziny do lodówki.
Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem
Czerwoną kapustę myję dokładnie i osuszam, przekrawam na pół.
Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem
Następnie siekam czerwoną kapustę dość drobno i przekładam do garnka
Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem
Surówkę z czerwonej kapusty podaję ze smażoną rybą i ziemniakami