Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Szaszłyki drobiowo-wieprzowe z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne szaszłyki przygotowane z dwóch rodzai mięso : piersi z kurczaka i łopatki wieprzowej z dodatkiem warzyw i pieczarek.

Szaszłyki drobiowo-wieprzowe z grilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki drobiowo-wieprzowe z grilla

 

  • 30 dkg piersi z indyka
  • 30 dkg łopatki wieprzowej
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 papryki konserwowe
  • 2 cebule
  • 1 kiełbasa śląska
  • przyprawa gyros
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Szaszłyki drobiowo-wieprzowe z grilla
Łopatkę podgotować w osolonej wodzie, a następnie pokroić na kawałki. Mięso z kurczaka pokroić na kawałki. Olej wymieszać z przyprawą gyros.

Łopatkę oraz kurczaka zamarynować w tej przyprawie. Odstawić na kilka godzin. Jeśli pieczarki są duże pokroić je na połówki lub ćwiartki. Lekko je posolić.

Ogórka i kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić na kawałki. Paprykę również pokroić. Wszystko na przemian nabijać na patyki do szaszłyków.

Piec na grillu na tacce.  
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe z grilla
warzywa kroimy na dość duże kawałki,a by dało się je nabić
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe z grilla
mięso marynujemy w ulubionych przyprawach - u mnie gyros
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe z grilla
wszytsko nabijamy na przemian na patyki.
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe z grilla
grillujemy na tacce, aby szszłyki nam się nie przypaliły