Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Skrzydełka sojowo-imbirowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Pyszne lekko pikantne, pachnące imbirem skrzydełka świetne zarówno upieczone na grillu jak i w piekarniku. Super smaczna przekąską nie tylko w trakcie meczu.

Skrzydełka sojowo-imbirowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skrzydełka sojowo-imbirowe

 

  • 1,5 kg skrzydełek
  • ½ szklanki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki startego na tarce imbiru
  • 1-2 papryczki chilli
  • 2 gałązki świeżego tymianku lub rozmarynu
  • 2 łyżki miodu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Skrzydełka sojowo-imbirowe
Skrzydełka myjemy, osuszamy, usuwamy lotki i dzielimy na pół. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem – odstawiamy na bok. W szklance mieszamy ze sobą sos sojowy i miód – mieszamy aż miód się rozpuści. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli i starty na tarce imbir, a także posiekany tymianek. Wszystko starannie raz jeszcze mieszamy.

UWAGA!

Jeśli marynata jest nadal za słona dodajemy więcej miodu. Tak przygotowaną marynatą zalewamy skrzydełka i marynujemy je minimum godzinę a najlepiej całą noc.

Zamarynowane skrzydełka grillujemy po 6-10 minut z każdej strony smarując raz na jakiś czas pozostałą marynatą, lub przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.

Inspiracja Jamie Oliver.
Skrzydełka sojowo-imbirowe
Skrzydełka pozbawiamy lotek, kroimy na pół, solimy i pieprzymy
Skrzydełka sojowo-imbirowe
Sos sojowy łączymy z chilli, miodem i imbirem
Skrzydełka sojowo-imbirowe
Marynatą zalewamy skrzydełka i zostawiamy do zamarynowania

Tagi:

kurczak grill