karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Duszona łopatka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest wiele sposobów na przygotowanie pysznej łopatki. Myślę, że ten przepis zachęci Was do mieszania przypraw i tworzenia własnych marynat.

Duszona łopatka wieprzowa

Składniki:

Duszona łopatka wieprzowa

Skłądniki na marynatę

Do duszenia mięsa

  • Czosnek- 2-3 ząbki
  • Cebula- pół dużej lub jedna średnia
  • Bulion ok1 litr lub litr wody z dodatkiem soli

Sposób przygotowania:

Duszona łopatka wieprzowa

Sporządzenie marynaty

Duszona łopatka wieprzowa
Wszyskie składniki marynaty połącz ze sobą

Wszystkie składniki marynaty połącz ze sobą.

Marynowanie

Duszona łopatka wieprzowa
Marynatę rozetrzyj tak,by całe mięso było nią pokryte

Mięso opłukaj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Do woreczka wsyp marynatę, włóż mięso, zawiąż.

Postaraj się rozetrzeć marynatę po całym mięsie. Odstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Duszenie

Duszona łopatka wieprzowa
Zamarynowane mięso z dodatkiem cebuli i czosnku zacznij gotować

Do gęsiarki bądź rondelka wlej wodę(bulion) i włóż do niego mięso. Wkrój cebulę, dodaj czosnek i całość zagotuj,przykryj pokrywką.

Zmniejsz ogień i duś przynajmniej 1.30-2.00h.

Z otrzymanego wywaru możesz zrobić sos dodając tylko mąkę zmieszaną z wodą.


Tagi:

mięso