Strona główna Szaszlyki z watróbka drobiowa

Szaszlyki z watróbka drobiowa

Grill « poprzedni | następny »
Sarenka - Przepis na: Szaszlyki z watróbka drobiowa offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Szaszlyki z watróbka drobiowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 10

Na prawde smaczne, zachecam. Wersja domowa, ale rownie dobrze mozna ja wykorzystac podczas grillowania


trudność: średne
czas:

Szaszlyki z watróbka drobiowa - SKŁADNIKI:

  • ok 600g swiezej watórbki drobiowej,
  • 1 sredni por,
  • 1 mala cukinia,
  • 1 duza czerwona papryka,
  • olej do głębokiego smazenia,
  • przyprawy : przyprawa meksykanska, przyprawa kebab-gyros, pieprz czarny mielony, bazylia, oregano,
  • drewniane patyki do szaszlyków

Szaszlyki z watróbka drobiowa - PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę dokladnie umyc, moczyc kilkakrotnie, az woda będzie zupełnie czysta, po wyjeciu osuszyc i przekroic na pól każdy kawalek. Warzywa umyc i osuszyc, jedynie papryke obrac. Patyki namoczyc w wodzie tuz przed nakładaniem składników. Warzywa pokroic : papryke w wieksza kostke lub prostokat, cukinie i pora pokroic w krazki grubości ok. 0,5cm. Pokrojone warzywa i wotrobke nadziewac na przemian na patyki – wedle uznania. Po zapelnieniu wszystkich patykow, przyprawiamy nasze szaszłyki posypując je z każdej strony przyprawa meksykanska i przyprawa kebab-gyros. Szaszłyki układamy na naczyniu, przykrywamy folia spozywcza i wstawiamy do lodowki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rozgrzewamy olej na patelni i w wysokiej temperaturze podsmazamy szaszłyki, przekręcając i lekko rumieniac z każdej strony, w razie potrzeby dolewamy olej. Podczas smazenia szszlyki proszymy pieprzem, bazylia i(lub) oregano. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Naczynie do zapiekania wykladamy folia do pieczenia, układamy szaszłyki i polewamy tluszczem z patelni. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 min, w zależności od piekarnika – ja piekłam 35 minut. Podczas pieczenia obrocic szaszlyki na druga strone ( zrobilam to dwukrotnie). Podawac na goraco z pieczywem i np dipem (dip do szaszłyków Sarenki).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szaszlyki z watróbka drobiowa (strona 1 z 1)  
kinga

kinga
offline

2009-07-16 20:20
Nawet mi przez mysl nie przeszlo,ze watróbke mozna robic na grillu,jak juz pisalam ja za watrobka nie przepadam,ale lubi ja mój maz,wiec ja bede dobra zona i kiedys zaserwuje mu takie szaszlyszki:)))5 i do ulubionych:))
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-07-16 21:05
Serdecznie zachecam do zerkniecia na zdjecia z przygotowania szaszlyków!
Sa tutaj :
http://forum.gotujmy.pl/szaszlyki-z-watrobka-drobiowa---komentarze,watek,63412.html
A! I na zdjeciach mozna zauwazyc kawalki boczku, zalegal mi w lodówce, wiec dodalam kilka kawalkow - osobiscie boczku nie jadam, bo nie lubie :]
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2009-07-16 22:02
Sarenka napisał(a):

Serdecznie zachecam do zerkniecia na zdjecia z przygotowania szaszlyków!
Sa tutaj :
http://forum.gotujmy.pl/szaszlyki-z-watrobka-drobiowa---komentarze,watek,63412.html
A! I na zdjeciach mozna zauwazyc kawalki boczku, zalegal mi w lodówce, wiec dodalam kilka kawalkow - osobiscie boczku nie jadam, bo nie lubie :]

Ale boczek swietnie pasuje do szaszlyków:))
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-07-16 22:22
To te szaszłyki za mną chodziły, gdy je zobaczyłam na forum.5
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-07-16 20:55
Bardzo, bardzo mocno wszystkich przepraszam i juz pisze za co! Otóz zapomnialam napisac o jednym ze skladników, czyli o pieczarkach. Nalezy obrac 8 sredniej wielkosci pieczarek, przekroic na pol i nadziewac na przemian z innymi skladnikami na drewniany patyczek!
Skomentuj
Oceń:
1
Jolanta27

Jolanta27
offline

2009-07-17 16:27
Sarenka napisał(a):

Bardzo, bardzo mocno wszystkich przepraszam i juz pisze za co! Otóz zapomnialam napisac o jednym ze skladników, czyli o pieczarkach. Nalezy obrac 8 sredniej wielkosci pieczarek, przekroic na pol i nadziewac na przemian z innymi skladnikami na drewniany patyczek!

Sarenko cała moja rodzinka przepada za wątróbką, a już głównie ja, mój mąż i oczywiście... najważniejsza... moja Jasmincia. 5 - teczka i w wiadome miejsce, czyli do ulubionych.:):)
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2009-07-24 21:03
całkowite zaskoczenie,nie przepadam za drobiowymi podrobami,ale to na pewno wypróbuję 5,lądują w ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
zulka

zulka
offline

2009-08-04 19:42
Mm.... aż ślinka cieknie. Mam na nie ochotę zaraz sobie upichcę. ;P Ale na przyszłość nie zapominaj czegoś napisać, a ja i tak nie lubię pieczarek.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grill
Grillowany karczek musztardowy Grillowane młode ziemniaki Pierś z grilla z surówką z jabłka i marchewki
Grillowana kaszanka z ketchupem Grzanki z grilla Grillowane żeberka z miodem
Jabłka z kaszanką z grilla Grillowane ziemniaki z pomidorami i serem Grillowane bułki z cheddarem i serrano
Szaszłyki z polędwiczki w mięcie Grillowane żeberka Kiełbaski z bruschettą z żółtymi pomidorami

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane