Strona główna Szaszlyki z watróbka drobiowa

Szaszlyki z watróbka drobiowa

Grill « poprzedni | następny »
Sarenka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1
Szaszlyki z watróbka drobiowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 10

Na prawde smaczne, zachecam. Wersja domowa, ale rownie dobrze mozna ja wykorzystac podczas grillowania


trudność: średnie
czas:

Szaszlyki z watróbka drobiowa - SKŁADNIKI:

  • ok 600g swiezej watórbki drobiowej,
  • 1 sredni por,
  • 1 mala cukinia,
  • 1 duza czerwona papryka,
  • olej do głębokiego smazenia,
  • przyprawy : przyprawa meksykanska, przyprawa kebab-gyros, pieprz czarny mielony, bazylia, oregano,
  • drewniane patyki do szaszlyków

Szaszlyki z watróbka drobiowa - PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę dokladnie umyc, moczyc kilkakrotnie, az woda będzie zupełnie czysta, po wyjeciu osuszyc i przekroic na pól każdy kawalek. Warzywa umyc i osuszyc, jedynie papryke obrac. Patyki namoczyc w wodzie tuz przed nakładaniem składników. Warzywa pokroic : papryke w wieksza kostke lub prostokat, cukinie i pora pokroic w krazki grubości ok. 0,5cm. Pokrojone warzywa i wotrobke nadziewac na przemian na patyki – wedle uznania. Po zapelnieniu wszystkich patykow, przyprawiamy nasze szaszłyki posypując je z każdej strony przyprawa meksykanska i przyprawa kebab-gyros. Szaszłyki układamy na naczyniu, przykrywamy folia spozywcza i wstawiamy do lodowki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rozgrzewamy olej na patelni i w wysokiej temperaturze podsmazamy szaszłyki, przekręcając i lekko rumieniac z każdej strony, w razie potrzeby dolewamy olej. Podczas smazenia szszlyki proszymy pieprzem, bazylia i(lub) oregano. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Naczynie do zapiekania wykladamy folia do pieczenia, układamy szaszłyki i polewamy tluszczem z patelni. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 min, w zależności od piekarnika – ja piekłam 35 minut. Podczas pieczenia obrocic szaszlyki na druga strone ( zrobilam to dwukrotnie). Podawac na goraco z pieczywem i np dipem (dip do szaszłyków Sarenki).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szaszlyki z watróbka drobiowa (strona 1 z 1)  
kinga

kinga

2009-07-16 20:20
Nawet mi przez mysl nie przeszlo,ze watróbke mozna robic na grillu,jak juz pisalam ja za watrobka nie przepadam,ale lubi ja mój maz,wiec ja bede dobra zona i kiedys zaserwuje mu takie szaszlyszki:)))5 i do ulubionych:))
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2009-07-16 21:05
Serdecznie zachecam do zerkniecia na zdjecia z przygotowania szaszlyków!
Sa tutaj :
http://forum.gotujmy.pl/szaszlyki-z-watrobka-drobiowa---komentarze,watek,63412.html
A! I na zdjeciach mozna zauwazyc kawalki boczku, zalegal mi w lodówce, wiec dodalam kilka kawalkow - osobiscie boczku nie jadam, bo nie lubie :]
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga

2009-07-16 22:02
Sarenka napisał(a):

Serdecznie zachecam do zerkniecia na zdjecia z przygotowania szaszlyków!
Sa tutaj :
http://forum.gotujmy.pl/szaszlyki-z-watrobka-drobiowa---komentarze,watek,63412.html
A! I na zdjeciach mozna zauwazyc kawalki boczku, zalegal mi w lodówce, wiec dodalam kilka kawalkow - osobiscie boczku nie jadam, bo nie lubie :]

Ale boczek swietnie pasuje do szaszlyków:))
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2009-07-16 22:22
To te szaszłyki za mną chodziły, gdy je zobaczyłam na forum.5
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2009-07-16 20:55
Bardzo, bardzo mocno wszystkich przepraszam i juz pisze za co! Otóz zapomnialam napisac o jednym ze skladników, czyli o pieczarkach. Nalezy obrac 8 sredniej wielkosci pieczarek, przekroic na pol i nadziewac na przemian z innymi skladnikami na drewniany patyczek!
Skomentuj
Oceń:
1
Jolanta27

Jolanta27

2009-07-17 16:27
Sarenka napisał(a):

Bardzo, bardzo mocno wszystkich przepraszam i juz pisze za co! Otóz zapomnialam napisac o jednym ze skladników, czyli o pieczarkach. Nalezy obrac 8 sredniej wielkosci pieczarek, przekroic na pol i nadziewac na przemian z innymi skladnikami na drewniany patyczek!

Sarenko cała moja rodzinka przepada za wątróbką, a już głównie ja, mój mąż i oczywiście... najważniejsza... moja Jasmincia. 5 - teczka i w wiadome miejsce, czyli do ulubionych.:):)
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.

2009-07-24 21:03
całkowite zaskoczenie,nie przepadam za drobiowymi podrobami,ale to na pewno wypróbuję 5,lądują w ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
zulka

zulka

2009-08-04 19:42
Mm.... aż ślinka cieknie. Mam na nie ochotę zaraz sobie upichcę. ;P Ale na przyszłość nie zapominaj czegoś napisać, a ja i tak nie lubię pieczarek.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grill
Grillowane filety z łososia Biała kiełbasa grillowana w musztardowej marynacie Grillowany boczek w pikantnej marynacie
Polędwiczki drobiowe z grillowanym ananasem Pierś grillowana Grillowana bruschetta z mozzarellą i bekonem
Kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką Grillowany karczek z pieprzem pomarańczowym Grillowany oscypek
Grillowany filet z indyka na rajskiej wyspie Szaszłyki z dodatkiem brzoskwini Grillowana kaszanka

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane