Strona główna Szaszlyki z watróbka drobiowa

Szaszlyki z watróbka drobiowa

Grill « poprzedni | następny »
Sarenka - Przepis na: Szaszlyki z watróbka drobiowa offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Szaszlyki z watróbka drobiowa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 10

Na prawde smaczne, zachecam. Wersja domowa, ale rownie dobrze mozna ja wykorzystac podczas grillowania


trudność: średne
czas:

Szaszlyki z watróbka drobiowa - SKŁADNIKI:

  • ok 600g swiezej watórbki drobiowej,
  • 1 sredni por,
  • 1 mala cukinia,
  • 1 duza czerwona papryka,
  • olej do głębokiego smazenia,
  • przyprawy : przyprawa meksykanska, przyprawa kebab-gyros, pieprz czarny mielony, bazylia, oregano,
  • drewniane patyki do szaszlyków

Szaszlyki z watróbka drobiowa - PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę dokladnie umyc, moczyc kilkakrotnie, az woda będzie zupełnie czysta, po wyjeciu osuszyc i przekroic na pól każdy kawalek. Warzywa umyc i osuszyc, jedynie papryke obrac. Patyki namoczyc w wodzie tuz przed nakładaniem składników. Warzywa pokroic : papryke w wieksza kostke lub prostokat, cukinie i pora pokroic w krazki grubości ok. 0,5cm. Pokrojone warzywa i wotrobke nadziewac na przemian na patyki – wedle uznania. Po zapelnieniu wszystkich patykow, przyprawiamy nasze szaszłyki posypując je z każdej strony przyprawa meksykanska i przyprawa kebab-gyros. Szaszłyki układamy na naczyniu, przykrywamy folia spozywcza i wstawiamy do lodowki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rozgrzewamy olej na patelni i w wysokiej temperaturze podsmazamy szaszłyki, przekręcając i lekko rumieniac z każdej strony, w razie potrzeby dolewamy olej. Podczas smazenia szszlyki proszymy pieprzem, bazylia i(lub) oregano. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Naczynie do zapiekania wykladamy folia do pieczenia, układamy szaszłyki i polewamy tluszczem z patelni. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 min, w zależności od piekarnika – ja piekłam 35 minut. Podczas pieczenia obrocic szaszlyki na druga strone ( zrobilam to dwukrotnie). Podawac na goraco z pieczywem i np dipem (dip do szaszłyków Sarenki).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szaszlyki z watróbka drobiowa (strona 1 z 1)  
kinga

kinga
offline

2009-07-16 20:20
Nawet mi przez mysl nie przeszlo,ze watróbke mozna robic na grillu,jak juz pisalam ja za watrobka nie przepadam,ale lubi ja mój maz,wiec ja bede dobra zona i kiedys zaserwuje mu takie szaszlyszki:)))5 i do ulubionych:))
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-07-16 21:05
Serdecznie zachecam do zerkniecia na zdjecia z przygotowania szaszlyków!
Sa tutaj :
http://forum.gotujmy.pl/szaszlyki-z-watrobka-drobiowa---komentarze,watek,63412.html
A! I na zdjeciach mozna zauwazyc kawalki boczku, zalegal mi w lodówce, wiec dodalam kilka kawalkow - osobiscie boczku nie jadam, bo nie lubie :]
Skomentuj
Oceń:
0
kinga

kinga
offline

2009-07-16 22:02
Sarenka napisał(a):

Serdecznie zachecam do zerkniecia na zdjecia z przygotowania szaszlyków!
Sa tutaj :
http://forum.gotujmy.pl/szaszlyki-z-watrobka-drobiowa---komentarze,watek,63412.html
A! I na zdjeciach mozna zauwazyc kawalki boczku, zalegal mi w lodówce, wiec dodalam kilka kawalkow - osobiscie boczku nie jadam, bo nie lubie :]

Ale boczek swietnie pasuje do szaszlyków:))
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2009-07-16 22:22
To te szaszłyki za mną chodziły, gdy je zobaczyłam na forum.5
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-07-16 20:55
Bardzo, bardzo mocno wszystkich przepraszam i juz pisze za co! Otóz zapomnialam napisac o jednym ze skladników, czyli o pieczarkach. Nalezy obrac 8 sredniej wielkosci pieczarek, przekroic na pol i nadziewac na przemian z innymi skladnikami na drewniany patyczek!
Skomentuj
Oceń:
1
Jolanta27

Jolanta27
offline

2009-07-17 16:27
Sarenka napisał(a):

Bardzo, bardzo mocno wszystkich przepraszam i juz pisze za co! Otóz zapomnialam napisac o jednym ze skladników, czyli o pieczarkach. Nalezy obrac 8 sredniej wielkosci pieczarek, przekroic na pol i nadziewac na przemian z innymi skladnikami na drewniany patyczek!

Sarenko cała moja rodzinka przepada za wątróbką, a już głównie ja, mój mąż i oczywiście... najważniejsza... moja Jasmincia. 5 - teczka i w wiadome miejsce, czyli do ulubionych.:):)
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2009-07-24 21:03
całkowite zaskoczenie,nie przepadam za drobiowymi podrobami,ale to na pewno wypróbuję 5,lądują w ulubionych
Skomentuj
Oceń:
0
zulka

zulka
offline

2009-08-04 19:42
Mm.... aż ślinka cieknie. Mam na nie ochotę zaraz sobie upichcę. ;P Ale na przyszłość nie zapominaj czegoś napisać, a ja i tak nie lubię pieczarek.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Grill
Banany z grilla Paczuszki z karkówki z kaszanką Grillowany schab z duszonymi maślakami
Kebab domowy wieprzowy z ketchupem Grillowana cukinia w marynacie czosnkowej Grillowane pulpeciki z kaszą manną
Ananas z grilla Królik z rusztu Szaszłyki z karkówki
Grillowana pierś z kurczaka z czosnkiem Grillowany domowy kurczakoburger Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane