BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Szaszłyki z wątróbek indyczych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje szaszłyki nieco inne , nie z kiełbasą nie z mięsem lecz z wątróbką drobiową z indyka. Szaszłyki bardzo smaczne a wątróbka otulona boczkiem smakuje pysznie. Wątróbka otulona boczkiem + pieczarki + śliwki suszone to strzał w dziesiątkę.

Szaszłyki z wątróbek indyczych Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Szaszłyki z wątróbek indyczych

 

  • wątróbki drobiowe z indyka 5 szt,
  • plastry wędzonego boczku lub szynki szwardzwalskiej 10,
  • pieczarki 4 duże,
  • śliwki suszone kilka szt,

 

  • Składniki na sos;
  • oliwa 8 łyżek,
  • ocet balsamiczny 2 łyżki,
  • cebulka zielona 1/2 pęczka,
  • natka pietruszki kilka gałązek,
  • rozmaryn gałązka,
  • tymianek gałązka,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z wątróbek indyczych
Wątróbki oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy. Pieczarki po oczyszczeniu kroimy na grubsze plastry.

Śliwki moczymy w wodzie około 20 minut. Patyczki jeżeli mamy drewniane to również moczymy w wodzie. Wątróbki owijamy plasterkami boczku wędzonego .

Na patyczki do szaszłyków nabijamy zawinięte wątróbki na przemian ze śliwkami i pieczarkami.

Układamy szaszłyki na tacce aluminiowej wyłożonej folią aluminiową. Następnie przygotować marynatę.

Cebulkę zieloną, natkę pietruszki, gałązki tymianku, rozmarynu drobno posiekać, wymieszać z oliwą, octem balsamicznym i przyprawami (solą i świeżo mielonym pieprzem).

Marynatą polewamy przygotowane szaszłyki, tackę kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do miękkości wątróbki i chrupkiego boczku co jakiś czas obracając szaszłyki.

Podajemy z grillowaną papryką i grillowanymi ziemniaczkami.

Rada;

Świeże zioła możemy zastąpić suszonymi.
Szaszłyki z wątróbek drobiowych indyczych
Wątróbki oczyścić , większe przekroić na pół, oczyszczone pieczarki pokroić na części a śliwki wcześniej namoczyć
Szaszłyki z wątróbek drobiowych indyczych
Wątróbkę owijać plastrami boczku wędzonego
Szaszłyki z wątróbek drobiowych indyczych
Na patyczki do szaszłyków nabijamy zawinięte wątróbki na przemian z śliwką suszoną oraz pieczarkami
Szaszłyki z wątróbek drobiowych indyczych
Szaszłyki układamy na tacce aluminiowej wcześniej
Szaszłyki z wątróbek drobiowych indyczych
Przygotować marynatę z ziół , przypraw oraz oleju i octu balsamicznego
Szaszłyki z wątróbek drobiowych indyczych
Marynatą polać szaszłyki, przykryć i wstawić na noc do lodówki
Szaszłyki z wątróbek drobiowych indyczych
Tackę z szaszłykami układamy na rozgrzanym ruszcie
Szaszłyki z wątróbek drobiowych indyczych
Szaszłyki co jakiś czas obracamy i grillujemy do miękkości wątróbki ,a boczek będzie chrupiący
Szaszłyki z wątróbek drobiowych indyczych
Podajemy w towarzystwie grillowanych ziemniaczków ,grillowanej papryki