Sposób przygotowania:
Szaszłyki z wątróbek indyczych
Wątróbki oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy. Pieczarki po oczyszczeniu kroimy na grubsze plastry.
Śliwki moczymy w wodzie około 20 minut. Patyczki jeżeli mamy drewniane to również moczymy w wodzie. Wątróbki owijamy plasterkami boczku wędzonego .
Na patyczki do szaszłyków nabijamy zawinięte wątróbki na przemian ze śliwkami i pieczarkami.
Układamy szaszłyki na tacce aluminiowej wyłożonej folią aluminiową. Następnie przygotować marynatę.
Cebulkę zieloną, natkę pietruszki, gałązki tymianku, rozmarynu drobno posiekać, wymieszać z oliwą, octem balsamicznym i przyprawami (solą i świeżo mielonym pieprzem).
Marynatą polewamy przygotowane szaszłyki, tackę kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do miękkości wątróbki i chrupkiego boczku co jakiś czas obracając szaszłyki.
Podajemy z grillowaną papryką i grillowanymi ziemniaczkami.
Rada;
Świeże zioła możemy zastąpić suszonymi.
Śliwki moczymy w wodzie około 20 minut. Patyczki jeżeli mamy drewniane to również moczymy w wodzie. Wątróbki owijamy plasterkami boczku wędzonego .
Na patyczki do szaszłyków nabijamy zawinięte wątróbki na przemian ze śliwkami i pieczarkami.
Układamy szaszłyki na tacce aluminiowej wyłożonej folią aluminiową. Następnie przygotować marynatę.
Cebulkę zieloną, natkę pietruszki, gałązki tymianku, rozmarynu drobno posiekać, wymieszać z oliwą, octem balsamicznym i przyprawami (solą i świeżo mielonym pieprzem).
Marynatą polewamy przygotowane szaszłyki, tackę kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do miękkości wątróbki i chrupkiego boczku co jakiś czas obracając szaszłyki.
Podajemy z grillowaną papryką i grillowanymi ziemniaczkami.
Rada;
Świeże zioła możemy zastąpić suszonymi.