Szczawiowa z jajkiem wg ejla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybko, prosto i smacznie :)

Szczawiowa z jajkiem wg ejla

Składniki:

Szczawiowa z jajkiem wg ejla

 

  • 1 litr bulionu
  • pół słoiczka przecieru ze szczawiu lub mały pęczek świeżego szczawiu
  • marchewka
  • pietruszka korzeń
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 50 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Szczawiowa z jajkiem wg ejla
Ugotować bulion dodając w pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Przecier ze szczawiu przesmażyć na patelni z łyżką masła. Jeżeli mamy świeży szczaw, należy go posiekać i również przesmażyć na maśle. Gdy marchewka będzie miękka dodać do wywaru przesmażony szczaw. Wszystko razem zmiksować blenderem i doprawić do smaku. Gdy zupa jest za kwaśna, można ją troszkę posłodzić. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki i powoli dodawać do zupy - uważać, by nie powstały grudki. Całość zagotować i odstawić. Jajka ugotować na twardo. Pokroić na ćwiartki i zalać gorącą zupą. Całość można posypać zieloną częścią pietruszki.