2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na szparagi jest zdecydowanie za krótki, o tej porze roku są najlepsze, wykorzystuję je do czego się da razem z botwinką. Połączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki tortellini i wyszła mega smaczna sałatka.

Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką

Składniki:

Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką

 

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • ½ pęczka botwinki (liście)
  • 1 malinowy pomidor
  • 15 dag pierożków tortellini z serem
  • 1 kulka mozzarelli w zalewie
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • Oliwa z oliwek do skropienia
  • ½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Biały pieprz do smaku
  • Sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką

ETAP 1:

Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką
Szparagi gotujemy we wrzątku odcedzamy kroimy na kawałki

Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, gotujemy w wysokim garnku w osolonym wrzątku przez 5-15 minut w zależności od grubości-mają pozostać jędrne ale musza być miękkie. Studzimy kroimy na kawałki.

ETAP 2:

Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką
tortellini gotujemy wszytkie składniki łączymy doprawiamy

Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą. Zostawiamy do ostygnięcia.
Botwinkę, pomidora i koperek myjemy, kroimy. Tak samo kroimy osączoną z zalewy ser mozzarella, wszytkie składniki mieszamy w salaterce, skrapiamy dobrej jakości oliwą oraz sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą. Schładzamy w lodowce i podajemy.
Smacznego!