Szpinak konkwistadora (Meksyk)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

garść świeżego szpianku 4 plastry wędzonego boczku 1/2 szkl orzeszków

Szpinak konkwistadora (Meksyk)

Składniki:

Szpinak konkwistadora (Meksyk)

 

  • garść świeżego szpianku
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1/2 szkl orzeszków ziemnych
  • Na sos:
  • 3/4 l jogurtu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, ostudzić. Boczek i szpinak dokładnie wymieszać. Orzechy

Sposób przygotowania:

Szpinak konkwistadora (Meksyk)
garść świeżego szpianku
4 plastry wędzonego boczku
1/2 szkl orzeszków ziemnych
Na sos:
3/4 l jogurtu
2 cebule
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Szpinak umyć, osuszyć w ściereczce, pokroić i przełożyć do salaterki. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, ostudzić. Boczek i szpinak dokładnie wymieszać. Orzechy drobno posiekać. Przygotować sos: cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, połączyć z jogurtem i oliwą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę. na koniec posypać orzeszkami.