pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Szynka piwna glazurowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

słodko-ostra szyneczka obiadowa

Szynka piwna glazurowana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka piwna glazurowana

 

  • 1,6 kg szynka wieprzowa,
  • 3 łyżeczki miód sztuczny,
  • 3 łyżeczki musztarda sarepska lub delikatesowa

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka piwna glazurowana
Szynkę marynowaną w (przepis "Marynata piwna do szynki") przekładamy do garnka wraz z marynatą i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy płyn wrzątkiem. Po gotowaniu szynkę smarujemy glazurą musztardowo-miodową (musztarda z miodem wymieszana w stosunku 1:1) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 190°C piekarnika i pieczemy ok. 1,5-2 godzin. Szynka była dosyć gruba także jeśli będziemy mieli cieńszą czas pieczenia będzie krótszy.
Szynka piwna glazurowana
Glazurowanie
Szynka piwna glazurowana
Upieczona szynka
Szynka piwna glazurowana
Propozycja podania

Tagi:

szynka