BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Szynka z jajkiem w galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna szynka z dodatkiem jajka i warzyw zalana żelatyną to pyszna przekąska na urodzinach lub przystawka na smaczną kolacje.

Szynka z jajkiem w galarecie

Składniki:

Szynka z jajkiem w galarecie

 

  • szynka plastrów 6,
  • majonez 6 łyżek,
  • jajka ugotowane na twardo 3 szt,
  • sól,
  • pieprz,
  • Kucharek 1 łyżeczka
  • bulion 2 szklanki,
  • żelatyna 4 - 5 łyżeczek,
  • kukurydza konserwowa 4 - 5 łyżek,
  • groszek konserwowy 4 -5 łyżek,
  • marchewka 1 szt. lekko ugotowana,
  • papryka czerwona do dekoracji,
  • pietruszka zielona do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Szynka z jajkiem w galarecie
Żelatynę rozmieszać w gorącym bulionie , doprawić do smaku solą pieprzem oraz przyprawą.

Kucharek odstawić do lekkiego stężenia, Plastry szynki porozkładać, posmarować majonezem, na każdym plasterku ułożyć ćwiartkę ugotowanego jajka oprószyć lekko solą i pieprzem zwinąć w roladki.

Roladki ułożyć na półmisku dodać groszek, kukurydze, marchewkę, paseczki papryki oraz ćwiartki jajka, całość zalać tężejącym bulionem. Udekorować zieloną pietruszką.

Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.