katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Faszerowane jajka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo lubimy jajka dlatego przyrządzamy z nich różne dania i do różnych dań je dodajemy. Jajka w galarecie to takie trochę inne podanie ich.

Faszerowane jajka w galarecie

Składniki:

Faszerowane jajka w galarecie

 

  • jajka 5 szt
  • szynka konserwowa 3 plastry
  • szczypiorek pokrojony 1 łyżka
  • kukurydza konserwowa 1/2 puszki
  • groszek konserwowy 1/4 puszki
  • bulion 1 szkl
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • majonez

Sposób przygotowania:

Faszerowane jajka w galarecie
W gorącym bulionie rozprowadzamy żelatynę i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Ścinamy 1/3 każdego jajka. Wyjmujemy ostrożnie żółtko i rozkruszamy je.

Szynkę kroimy w drobną kostkę, łączymy z żółtkami, szczypiorkiem i odrobiną majonezu.

Przygotowanym farszem napełniamy każde jajko i przykrywamy czapeczką.

Na spód naczynia w którym przygotujemy przystawkę wykładamy groszek i kukurydzę. Wlewamy trochę bulionu i mieszamy z warzywami.

Odstawiamy w chłodne miejsce a gdy zacznie się ścinać ustawiamy w warzywach jajka i zalewamy resztą tężejącej galarety.

Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.