mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Roladki szynki z pieczarkami w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Efektowna i bardzo smaczna przekąska z szynki, jajek i pieczarek w galarecie

Roladki szynki z pieczarkami w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki szynki z pieczarkami w galarecie

 

  • 7 plastrów szynki
  • 200 g pieczarek
  • 3 nieduże jajka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • 1 szklaka bulionu drobiowego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • kawałek ugotowanej marchewki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Roladki szynki z pieczarkami w galarecie
W gorącym bulionie rozpuszczam żelatynę, dokładnie mieszam i odstawiam do ostudzenia. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram. Dwa jajka kroję w małą kostkę, a jedno w ósemki. Cebulę obieram i przesmażam na łyżce gorącego oleju na patelni. Pieczarki myję, kroję w małą kostkę i dodaję do cebulki, duszę na niewielkim ogniu, aż grzyby zmiękną, doprawiam do smaku sosem sojowym i pieprzem. Ostudzone pieczarki z cebulką mieszam z posiekanymi jajkami i majonezem. Doprawiam farsz do smaku solą i pieprzem. Na każdy plaster szynki kładę trochę nadzienia i zawijam w roladkę, odkładam na półmisek. Dekoruję całość ósemkami jajek i kwiatuszkami wykrojonymi z plastrów ugotowanej marchewki oraz natką pietruszki. Zalewam wszystko ostudzoną, lekko tężejącą galaretą i wstawiam do lodówki na min. 1 godzinę aż całość stężeje.
Roladki szynki z pieczarkami w galarecie
Na patelni podsmażam na oleju cebulkę, dodaję pokrojone pieczarki
Roladki szynki z pieczarkami w galarecie
Dwa jajka kroję w małą kostke, a jedno jajko w ósemki
Roladki szynki z pieczarkami w galarecie
Na każdym plastrze szynki kładę trochę nadzienia i zawijam jak roladkę
Roladki szynki z pieczarkami w galarecie
Gotowe roladki układam na półmisku, dekoruję cząstkami jajka i marchewki