Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 319]

Tarta "pizza" z pomidorami i salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krucha, wytrawna tarta z pysznymi dodatkami o smaku pizzy. Idealna na obiad dla całej rodziny, posmakuje także dzieciom.

Tarta "pizza" z pomidorami i salami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta "pizza" z pomidorami i salami

Ciasto:

Dodatki:

  • 6 pieczarek
  • 6 plastrów salami
  • 3 plastry sera massdamer
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 kula mozzarelli
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy

Sposób przygotowania:

Tarta "pizza" z pomidorami i salami

Przygotowanie ciasta:

Tarta "pizza" z pomidorami i salami
Kopiec z wysiekanej mąki z masłem z wbitym na środek jajkiem

Mąkę wysypać na blat razem z solą i pokrojonym na kawałki masłem. Posiekać.

Uformować kopiec, wbić jajo, zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i odłożyć na 40 min do lodówki.

Pieczenie ciasta:

Tarta "pizza" z pomidorami i salami
Ciasto na wytrawną tartę pizza przed upieczeniem

Rozwałkować natartym mąką wałkiem na podsypanej mąką stolnicy i ostrożnie, za pomocą wałka ułożyć w wysmarowanej masłem formie do tarty o średnicy 26 cm.

Ponakłuwać widelcem i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie składników:

Tarta "pizza" z pomidorami i salami
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tarty pizza

Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach, obrane pieczarki i pokroić w plasterki, ser maasdamer oraz cebulę w kostkę, pomidory w plastry.

Smarowanie ciasta sosem:

Tarta "pizza" z pomidorami i salami
Zapieczone ciasto na tartę posmarowane ketchupem

Zapieczone ciasto posmarować ketchupem, posypać 1/3 przyprawy do pizzy.

Ułożyć pieczarki, następnie połowę żółtego sera, później pomidory, cebulę, 1/3 przyprawy, żółty ser.

Kończenie tarty:

Tarta "pizza" z pomidorami i salami
Gotowa tarta ze wszystkimi składnikami przed upieczeniem

Wyłożyć salami, mozzarellę i pozostałą przyprawę do pizzy. Piec jeszcze przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!

Tagi:

pizza