Sposób przygotowania:
Prowansalska tarta z pomidorami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie i sól – mieszamy, następnie dodajemy posikane zimne masło i wbijamy jajko, zagniatamy szybko ciasto (jeżeli będzie sypkie można dodać łyżkę gęstej śmietany).
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód ketchupem. Na tartę skruszamy kulkę sera mozzarella.
Pomidory kroimy w plastry, układam na serze w okręgach. Na wierzch ścieramy twardy ser mozzarella, opuszczamy ziołami prowansalskimi.
Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut, po 35 minutach zwiększamy grzanie do 200 stopni.
Smacznego.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód ketchupem. Na tartę skruszamy kulkę sera mozzarella.
Pomidory kroimy w plastry, układam na serze w okręgach. Na wierzch ścieramy twardy ser mozzarella, opuszczamy ziołami prowansalskimi.
Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut, po 35 minutach zwiększamy grzanie do 200 stopni.
Smacznego.
weronikaS