SUPERPRZEPIS

Prowansalska tarta z pomidorami

  • 1
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Prowansalska tarta z pomidorami Więcej zdjęć (6)

Pyszna prowansalska tarta z pomidorami i serem mozzarella to świetny pomysł na kolację do całej rodziny.

Składniki:

Prowansalska tarta z pomidorami

 

 

Sposób przygotowania:

Prowansalska tarta z pomidorami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie i sól – mieszamy, następnie dodajemy posikane zimne masło i wbijamy jajko, zagniatamy szybko ciasto (jeżeli będzie sypkie można dodać łyżkę gęstej śmietany).

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód ketchupem. Na tartę skruszamy kulkę sera mozzarella.

Pomidory kroimy w plastry, układam na serze w okręgach. Na wierzch ścieramy twardy ser mozzarella, opuszczamy ziołami prowansalskimi.

Tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut, po 35 minutach zwiększamy grzanie do 200 stopni.

Smacznego. 
Prowansalska tarta z pomidorami
z podanych składników przygotowujemy ciasto
Prowansalska tarta z pomidorami
schłodzone ciasto wykładamy na blachę do tarty i nakłuwamy, smarujemy ketchupem
Prowansalska tarta z pomidorami
następnie na ketchup skruszamy ser mozzarella w kulce
Prowansalska tarta z pomidorami
na serze układamy 3 rodzaje pomidorów w okręgach
Prowansalska tarta z pomidorami
na wierzch ścieramy twardy ser mozzarella i oprószamy ziołami

Tagi:

tarta pomidory