Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tarta z musem rabarbarowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna krucha tarta z musem rabarbarowym i bitą śmietaną. Idealny deser do porannej kawy. Każdemu będzie smakować.

Tarta z musem rabarbarowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z musem rabarbarowym

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margarny
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • Mus rabarbarowy:
  • 40 dag świeżego rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 op galaretki zielonej
  • Dodatkowo:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Tarta z musem rabarbarowym
Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj i wyłóż ciastem formę na tartę. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, podlej wodą i duś do momentu, aż się rozgotuje i powstanie mus. Dodaj cukier i wymieszaj. Do gorącego musu wsyp galaretkę, dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Gęsty mus wyłóż na upieczony kruchy spód. Wyrównaj. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego. Śmietaną ozdób brzeg ciasta.
Tarta z musem rabarbarowym
Mąkę przesiej na stolnicę. Połącz z margaryną. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki
Tarta z musem rabarbarowym
Następnie rozwałkuj i wyłóż ciastem formę na tartę. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Tarta z musem rabarbarowym
Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, podlej wodą i duś do momentu, aż się rozgotuje i powstanie mus. Dodaj cukier i wymieszaj. Do gorącego musu wsyp galaretkę, dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Tarta z musem rabarbarowym
Gęsty mus wyłóż na upieczony kruchy spód. Wyrównaj. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego. Śmietaną ozdób brzeg ciasta.

Tagi:

ciasto tarta