Sposób przygotowania:
Tarta rabarbarowa mozaika
Kruche ciasto:
Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, jajko i mieszamy/zagniatamy do uzyskania zwartej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy, wykładamy nim blaszkę i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C, pierwsze 15 minut z obciążeniem, następnie jeszcze ok. 8 minut bez obciążenia, aż ciasto lekko się zarumieni.
Środek tarty:
W trakcie pieczenia tarty robimy budyń zgodnie z tym co jest na opakowaniu. Wylewamy gorący budyń na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut.
W tym czasie kroimy rabarbar na równe kawałki, następnie układamy go na tarcie i pieczemy jeszcze 30-35 minut aż będzie miękki. Rabarbar ułożyć można według uznania, niekoniecznie musi to być taka sama mozaika jak na zdjęciu, wystarczy go rozłożyć nieregularnie i efekt będzie równie piękny.
Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, jajko i mieszamy/zagniatamy do uzyskania zwartej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy, wykładamy nim blaszkę i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C, pierwsze 15 minut z obciążeniem, następnie jeszcze ok. 8 minut bez obciążenia, aż ciasto lekko się zarumieni.
Środek tarty:
W trakcie pieczenia tarty robimy budyń zgodnie z tym co jest na opakowaniu. Wylewamy gorący budyń na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut.
W tym czasie kroimy rabarbar na równe kawałki, następnie układamy go na tarcie i pieczemy jeszcze 30-35 minut aż będzie miękki. Rabarbar ułożyć można według uznania, niekoniecznie musi to być taka sama mozaika jak na zdjęciu, wystarczy go rozłożyć nieregularnie i efekt będzie równie piękny.