cukiernikowanie

cukiernikowanie

Kucharz
[Przepisów: 1]

Tarta rabarbarowa mozaika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruchy słodki spód, waniliowy budyń, kwaskowaty rabarbar - połączenie idealne. Tarta niesamowicie efektownie wygląda, przyciąga uwagę, a jest prosta w wykonaniu.

Tarta rabarbarowa mozaika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta rabarbarowa mozaika

kruche ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

wypełnienie tarty

  • budyń waniliowy (taki na 0,5 l mleka)
  • kilka łodyg rabarbaru (najlepiej o tej samej średnicy)

Sposób przygotowania:

Tarta rabarbarowa mozaika
Kruche ciasto:

Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, jajko i mieszamy/zagniatamy do uzyskania zwartej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie ciasto wałkujemy, wykładamy nim blaszkę i nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C, pierwsze 15 minut z obciążeniem, następnie jeszcze ok. 8 minut bez obciążenia, aż ciasto lekko się zarumieni.

Środek tarty:

W trakcie pieczenia tarty robimy budyń zgodnie z tym co jest na opakowaniu. Wylewamy gorący budyń na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut.

W tym czasie kroimy rabarbar na równe kawałki, następnie układamy go na tarcie i pieczemy jeszcze 30-35 minut aż będzie miękki. Rabarbar ułożyć można według uznania, niekoniecznie musi to być taka sama mozaika jak na zdjęciu, wystarczy go rozłożyć nieregularnie i efekt będzie równie piękny.
Tarta rabarbarowa mozaika
Tarta rabarbarowa mozaika
Tarta rabarbarowa mozaika
Tarta rabarbarowa mozaika