grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Tartaletki z bakłażanem, kozim serem i pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tartaletki z ciasta francuskiego z dodatkiem koziego sera, grillowanego bakłażana i pesto z bazylii są bardzo smaczną i aromatyczną przystawką, a przy tym szybką i prostą w przygotowaniu.

Tartaletki z bakłażanem, kozim serem i pesto

Składniki:

Tartaletki z bakłażanem, kozim serem i pesto

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 bakłażan
  • 50 g pesto z bazylii
  • 200 g serka koziego (miękkiego)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tartaletki z bakłażanem, kozim serem i pesto

Przygotowanie bakłażana

Tartaletki z bakłażanem, kozim serem i pesto
Bakłażana grillujemy ok. 1-2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni.

Przygotowanie tartaletek rozpoczynamy od umycia i osuszenia bakłażana.
Bakłażana kroimy na cienkie, okrągłe plasterki, które smarujemy olejem, oprószamy solą i pieprzem. Bakłażana grillujemy na patelni z dwóch stron.

Przygotowanie tartaletek

Tartaletki z bakłażanem, kozim serem i pesto
Nakłuwając ciasto zostawiamy ok. 1 cm brzegu.

Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia.
Z ciasta wykrawamy 6 tartaletek o średnicy 10 cm, środek ciasta nakłuwamy widelcem.
Tartaletki smarujemy kozim serkiem, układamy 5-6 plasterków bakłażana.

Pieczenie tartaletek

Tartaletki z bakłażanem, kozim serem i pesto
Tartaletki pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Przed pieczeniem wierzch tartaletek dekorujemy pesto z bazylii.
Tartaletki pieczemy ok. 15-20 minut.