iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tarta mięsna z serem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię kruche ciasto. Dlatego często robię tarty, na słodko oraz na słono. W zależności na co mamy ochotę.

Tarta mięsna  z serem

Składniki:

Tarta mięsna z serem

 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 20 dag masła,
  • szczypta soli,
  • 1/3 szklanki zimnej wody,
  • strąk papryki,
  • 20 dag mięsa mielonego,
  • 10 dag sera żółtego,
  • łyżka suszonej bazylii,
  • łyżka keczupu,
  • 3 plastry szynki.

Sposób przygotowania:

Tarta mięsna z serem
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sól. Następnie dodajemy wodę i masło. Rozwałkowujemy w formie do tarty. Pieczmy spód przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Przesmażamy szynkę oraz mięso, następnie solimy i pieprzymy. Upieczony placek smarujemy keczupem, posypujemy bazylią. Wykładamy mięso z szynką. Następnie układamy paprykę pokrojoną w kostce. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy 15 minut.