redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 196]

Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tego wyjątkowego dnia warto pokazać Mamom, jak bardzo są dla nas ważne! Uczcijmy ten dzień wyśmienitym tęczowym tortem!

Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską

 

  • 210g pokrojonych śliwek kalifornijskich
  • 100g purée ze śliwek kalifornijskich
  • 420g mąki pszennej
  • 360g cukru pudru
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 400g niesolonego masła
  • 390ml pełnotłustego mleka
  • 3 średnie jajka + 3 żółtka
  • 195g jogurtu greckiego
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli
  • Barwnik do żywności - kolor według uznania
  • 125g cukru pudru + dodatkowy do posypania
  • Jadalne kwiaty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską
Nagrzej piekarnik do 170°C. Umieść w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, 150g masła i zblenduj do uzyskania masy o konsystencji okruszków chleba. Dodaj połowę mleka.



W drugiej misce wymieszaj jajka, ekstrakt z wanilii z drugą połową mleka, dodaj do pierwszej miski i mieszaj do połączenia składników. Używając łopatki, dodaj jogurt z pokrojonymi śliwkami kalifornijskimi i wymieszaj całość. Następnie rozdziel miksturę do 6 miseczek, jeśli chcesz stworzyć sześciowarstwowy tort. Do każdej porcji dodaj niewielką ilość barwnika – od najciemniejszego do najjaśniejszego.



Wysmaruj dwie 24cm formy do ciasta, wylej do każdej z nich masę z miseczki i piecz 15-18 minut. Piecz w ten sposób pozostałe ciasta.



Po wystygnięciu, odkrój brązowe brzegi z każdego ciasta tak, żeby wszystkie miały taki sam kształt. Następnie przygotuj lukier maślany. Ubij pozostałe 250g masła z cukrem pudrem na gładką masę. Podziel na dwie części. Jedną z nich umieść w misce i pozostaw w naturalnym kolorze. Drugą część podziel jeszcze na kolejne dwie porcje i dodaj barwnik, aby uzyskać kolor od najjaśniejszego do najciemniejszego.



Umieść pierwszy krążek ciasta na paterze, pokryj cienką warstwą naturalnego lukru maślanego, później cienka warstwa puree ze śliwek kalifornijskich i powtarzaj czynność, aż do pokrycia ostatniego krążka ciasta.



Pokryj całe ciasto cienką warstwą lukru maślanego w naturalnym kolorze i umieść w lodówce na 30 minut.



Po wyjęciu z lodówki, pokryj ciasto kolorowym lukrem, zaczynając od dołu – od najciemniejszego do najjaśniejszego.



Udekoruj tort kwiatami, według własnego uznania.
Tęczowy tort ze śliwką kalifornijską
26 maja - warto osłodzić ten dzień każdej Mamie!